15. mars 2019

Kenya lager sitt eget folkemøte

I Nairobi har Kenya holdt sitt første folkemøte med inspirasjon fra Danmark. Målet er å bringe folket og politikerne tettere på hverandre.

Gate i Kenyas hovedstad, Nairobi. Foto: ninastock / Pixabay

Gate i Kenyas hovedstad, Nairobi. Foto: ninastock / Pixabay

Fra onsdag til lørdag sist uke var det for første gang folkemøte i Nairobi. I likhet med i Danmark handler det om at folket og politikerne skal møtes ansikt til ansikt og drøfte politiske problemstillinger i en uformell atmosfære, hvor inngrodde politiske reaksjoner og konfrontasjoner etterlates utenfor døren.

Folkemøtet i Kenya heter The People Dialogue Festival og arrangeres av den kenyanske organisasjon Centre for Multiparty Democracy (CMD), som har 28 politiske partier som medlemmer.

Inspirasjon fra Skandinavia

Festivalen er direkte inspirert av folkemøtene i Danmark og Sverige, og folket er primært representert av forskjellige sivilsamfunnsorganisasjoner, selv om helt alminnelige kenyanere også er velkomne. På det kenyanske folkemøtet hadde deltakerne blant annet mulighet til å møte President Uhuru Kenyatta og opposisjonslederen Raila Odinga.

«Det er mange problemer i Kenya, men denne festivalen er med på å bryte ned avstanden mellom folket og makthaverne», sier Omingo Magara, som er leder av CMD.

Skape forståelse og balanse

Det direkte møtet er særlig viktig, fordi det i Kenya generelt er en voksende mistillit mellom regjeringen og sivilsamfunnsorganisasjonene. Stemningen er ofte konfronterende, men folkemøtet skal gi et rom til en nøytral politisk samtale. Det kan medvirke til å gjenopprette tillit til demokratiet i Kenya, som er under press på grunn av korrupsjonssaker og mangelfull økonomisk forvaltning.

Ifølge arrangørene er målet at deltakerne oppnår en bedre forståelse av balansen mellom politisk konkurrerende samarbeid, og at politikerne kan enes om en overordnet felles plan om reformer.