8. oktober 2024

Kvinner har fått solid fotfeste i forskerverdenen

Flere kvinner velger å bli forskere og det kan være med på å belyse nye områder i forskningsverdenen.

Foto: Zakir Rushanly / Pexels

Foto: Zakir Rushanly / Pexels

Forskning har i årevis vært dominert av menn, men i dag er ikke det lengre tilfellet. 

I forskerkretser nærmer vi oss nemlig likestilling mellom kjønnene. Det viser en stor undersøkelse fra det nederlandske analysefirmaet Elsevier. Andelen av aktive, kvinnelige forskere i verden har steget fra 28 prosent til 41 prosent i løpet av de siste 20 årene.

Mer likestilling i forskerverdenen kan være med på å normalisere større forskjeller blant forskere. Det kan bety at man får flere perspektiver fra folk med forskjellige bakgrunner, blant annet i forhold til etnisitet, økonomi, religion, alder eller kjønn. 

Seniorforsker ved Institutt for Statsvitenskap på Aarhus Universitet, Jens Peter Andersen, forklarer at forskjellene bidrar til et mer ekte bilde av verden vi lever i og det betyr at forskningen blir mer nyansert. Han har undersøkt kjønnsforskjellene i forskning. 

Man setter spørsmålstegn ved andre ting som kvinne enn man gjør som mann, sier han. 

Hvis ikke vi har mangfold blant forskere kan vi risikere at det er områder man rett og slett ikke oppdager. 

Ferske øyne på konkrete problemer

Jens Peter Andersen forteller at de forskjellige bakgrunnene gjør at det blir mer fokus på områder som historisk sett har hatt en tendens til å bli underprioritert.

Kvinnelige forskere er mer oppmerksomme på områder som rammer kvinner, sier han. 

Han legger til at kvinner oftere har mer fokus på likestilling. Det kan man se ved at de for eksempel har mer fokus på at det er en blandet fokusgruppe når man skal teste ny medisin. Det er viktig, for at man også er klar over hvordan kvinnekroppen reagerer på de nye legemidlene før de sendes ut på markedet. 

Jens Peter Andersen poengterer at man selvfølgelig skal feire at likestillingen har gått fremover i forskningsverdenen, men at man samtidig skal huske på at kampen ikke er helt over enda. I undersøkelsen fra Elsevier kan man nemlig også se at det er mangel på kvinnelige forskere i de naturvitenskapelige områdene.

Seniorforskeren tror imidlertid at hvis det kommer flere kvinner inn i forskningen, at det kan være med på å inspirere andre.

Andre kan forestille seg en fremtid innen forskning når det er noen å se opp til, sier han.

Likestillingen blant forskere er høy i mange land. Den laveste fra undersøkelsen var Egypt, som har 30 prosent kvinnelige forskere. I India er det 33 prosent av forskere som er kvinner. I Sør-Afrika er det 44 prosent. Argentina og Portugal topper listen med 52 prosent kvinnelige forskere.

På verdensplan starter like mange jenter og gutter på grunnskolen.