14. august 2024
Rent drikkevann og flere toaletter redder barneliv i Nepal
Det er under 25 år siden at syv av ti nepalesere manglet tilgang til toalett. Nå har dette tallet falt betydelig og det redder tusenvis av små barn fra dødelig diaré.
En kvinne i sørlige Nepal henter vann fra en sikker vannkilde. Bedre toaletter og rent vann betyr at tusenvis av nepalske barn overlever dødelig diare hvert år. Foto: Jim Holmes for AusAID/Water Alternatives Photos CCBY
Det blir tryggere å være barn i Nepal.
I løpet av de siste tiårene har det fattige, fjellrike landet tatt store skritt for å sikre rent drikkevann og bedre toalettforhold i både fjellandsbyer og hovedstaden Katmandu.
Det betyr at antall diarétilfeller har rast i landet. Det redder tusenvis av liv i Nepal. I fattige land er diaré nemlig ikke en ufarlig, ubehagelig omgang med mageknip og hyppige toalettbesøk, som det er med de fleste tilfellene på våre breddegrader – men det kan være dødelig. Faktisk er diarésykdommer den tredje største årsaken til at barn under fem år dør, verden over, enten på grunn av voldsom dehydrering eller kraftige bakterieinfeksjoner.
Men utbredelsen av diaré i Nepal har falt kraftig etter en stor innsats i å sikre bedre toalettforhold og sikker tilgang til rent drikkevann.
Det betyr at antall dødsfall har falt kraftig. I 1990 kostet diaré mer enn 21 000 mennesker livet i Nepal, herunder 14 000 barn under fem år. I år har det kommet nye tall som viser utviklingen frem til 2021, og de viser at dødstallene har falt til litt over 4000 dødsfall fra diaré, herunder omkring 600 barn under fem år.
Sikre toaletter redder liv
En av de store årsakene til diarésykdommer er dårlige eller ingen toalettforhold, det betyr at bakterier fra avføring blir spredt til for eksempel drikkevann.
Og vi skal ikke tilbake mange tiår før toaletter var en sjeldenhet i Nepal. I 1980 var det kun to prosent av befolkningen som hadde tilgang til toalett, det skriver departementet for vannforsyning i Nepal.
Det betød at millioner av nepalesere måtte gå på do i det fri, i elver, langs veier og jernbanespor.
Men landet har lagt ned en stor innsats for både å bygge toaletter og endre toalettvanene – og det har fungert. Ved årtusenskiftet gikk 69 prosent av nepalesere på do i det fri, men det har falt til syv prosent, viser tall fra Verdensbanken. Samtidig har mer enn ni av ti mennesker nå tilgang til rent vann i landet.