7. august 2024

Sommer og sol: Ny rekord viser en lys fremtid for solcellene

Veien til en grønnere fremtid er legges med skinnende solceller. I fjor ble det satt opp mer enn to millioner paneler – hver eneste dag.

Foto: Andreas Gücklhorn / Unsplash

Foto: Andreas Gücklhorn / Unsplash

“Sommer, sommer og sol”, sang Birthe Kjær i 1971, om “det beste jeg vet” – fiolblå himmel og høy sol. 

Det var hun ikke alene om. 

Energiselskaper verden over virker å være enig i budskapet. Solenergi er den raskest voksende kilden til strøm i historien – både sett over tid og for hvert enkelt år siden 2004. 

Det er jo særlig om sommeren at solen står høyest på våre breddegrader – og da ni av ti solpaneler står på den nordlige halvkulen, har det nettopp blitt slått en ny solrekord: 

Ved middagstid under sommersolverv, fredag 21.juni – stod solenergi for en femtedel av hele verdens strømforsyning, ifølge den internasjonale energitenketanken Ember. Det er ikke bare ekstremt høyt for en relativt ny energiteknologi, det er også en stigning på 25 prosent i forhold til fjorårets solverv – en utrolig rask utvikling.  

– Med en andel på 20 prosent, er solenergi nå en seriøs global strømkilde, sier Kostantsa Rangelova, som er strømanalytiker hos Ember. 

Pengene fosser inn

Én dag betyr selvfølgelig ikke noe i det store bildet, men den nye rekorden illustrerer hvor raskt utviklingen går. Ser man på utviklingen over ett helt år, kom over 5 prosent av verdens strømforsyning fra solen i 2023. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er altså en historisk rask vekst – nesten en tidobling på ti år. Antall solceller som blir installert hver dag, ble nesten doblet mellom 2022 og 2023.  

Dette er bare starten på en solfylt fremtid. Det internasjonale energibyrået, verdens førende energiorganisasjon, kaller solenergi for “den nye kongen” av strømmarkedet. Prisene på solceller har rast ned, de er ekstremt raske å få opp og panelene blir produsert i en rasende fart. 

Solenergien kutter allerede klimagassutslipp. Solceller og vindmøller har avverget utslipp av 19 milliarder ekstra tonn CO2 mellom 2005 og 2023.   

Det er ingenting som tyder på at veksten i solenergi bremser. I fjor ble det på verdensplan satt av mer penger til solceller enn det ble investert i alle andre strømteknologier tilsammen – og tallet vokser. Samtidig stiger investeringene nå både til høyspentledninger og kjempebatterier, og det betyr at man enten kan sende strømmen videre dit solen ikke skinner på samme nivå, eller lagre den til senere bruk. 

– Batteriomkostningene har falt drastisk. Det betyr at solenergi allerede blir brukt om kvelden, ikke bare om dagen. Solenergi er den raskest voksende kilden til strøm og vil uten tvil stige til å bli den største kilden til strøm, sier Kostantsa Rangelova fra Ember. 

Det har rett og slett vært notorisk vanskelig å forutse hvor mange solceller som er satt opp, fem eller ti år frem i fremtiden, fordi virkeligheten har gått mye raskere enn antatt. I gjennomsnitt har utbyggingen av solenergi gått tre ganger raskere enn ekspertenes fem års prognoser.

Mer enn 30 land får nå mer enn 10 prosent av strømmen deres fra solenergi.

25 prosent

vekst i solenergi hvert eneste år frem til 2030. Så stort er det globale behovet hvis solenergi skal oppnå sin del av klimamålene, sier Ember. Den veksten har lyktes mellom 2015 og 2022 - i 2023 falt den til “bare” 23 prosent, men ekspertene i Ember regner med at det var en kortvarig stagnering, og at produksjonen av strøm fra solceller vil akselerere igjen i år.