3. desember 2020

Spionegg sporer skilpaddetyver

I Costa Rica stjeler krypskyttere egg fra skilpaddereder på stranden. Med skjulte GPS-sendere følger forskere nå tyvenes ruter.

Forskere sporer stjålne skilpaddeegg med 3D-printede “egg” med GPS-sendere. Illustrasjon: Lauge Eilsøe-Madsen

Forskere sporer stjålne skilpaddeegg med 3D-printede “egg” med GPS-sendere. Illustrasjon: Lauge Eilsøe-Madsen

Med inspirasjon fra krimserier, hvor politiet bruker skjulte mikrofoner og radiosendere til å overvåke kriminelle, har amerikanske forskere utviklet et 3D-printet “robotegg” med en GPS-sender. Den bruker de til å undersøke hvordan egg blir stjålet fra truede skilpadders reder i Costa Rica. 

De falske eggene de kaller for InvestEGGator ble plassert i 101 reder fra to sårbare skilpaddearter, grønn havskilpadde og olivenfarget ripley-skilpadde. I alt ble 25 tatt med da tyvene stjal egg. Deretter fulgte forskerne eggenes vei rundt i Costa Rica. 

Eggene blir solgt til lokale hvor de ender opp på middagsbordet. I Costa Rica er det ulovlig å stjele eggene, men ikke å kjøpe dem. Forskerne kan bruke deres nye viten om selgernes ruter både direkte – ved å sende opplysninger til politiet – og til å planlegge målrettede opplysningskampanjer mot de lokale om å stoppe å kjøpe egg.