9. desember 2020

Stor kullnasjon kjøper nå solceller i massevis

Når det kommer til solenergi er australierne langt foran alle oss andre. Når landet går i tet for solcelleenergi, er det derimot ikke regjeringens fortjeneste, men befolkningens.

Foto: torstensimon / Pixabay

Foto: torstensimon / Pixabay

Australia er verdens annen største eksportør av kull, og den australske regjeringen fører absolutt ikke en grønn politikk.

Allikevel trosser det australske folk den nasjonale pro-kull-politikken og tar solenergi til seg i en sånn fart, at ingen andre land i verden kan følge med.

«Folk gjør det fordi det er billigere – mye billigere», sier Andrew Blakers, som er professor på Collage of Engineering & Computer Science ved Australian National University og spesialist i solenergi.

Der er nemlig mye penger å spare på elektrisitet fra solceller.

«Har du et solcellepanel på huset ditt, trenger du kun å betale en fjerde- til en tredjedel av prisen på elektrisitet i forhold til hvis du får elektrisitet fra sort energi. Dermed kan en husholdning tjene inn den investering på kun tre til fire år».

I løpet av de seneste årene har millioner av australiere derfor installert solcellepaneler, og utviklingen er kun stigende. Alene i år 2020 blir det anslått installert solceller på 1000 hus om dagen, forteller Andrew Blakers, og i dag pryder de skinnende panelene takene på hvert fjerde hus i Australia.

En kullnasjon blir en solskinshistorie

I Australia er sol- og vindindustri så god en investering at bedrifter i stigende grad installerer solceller på sine tak, og vindmølleparker og solcellefarmer skyter opp overalt, forteller Andrew Blakers:

«Det sker ikke på grunn av, men på tross av regjeringen. For selv om regjeringen forsøker å beskytte kullindustrien, kan de jo ikke stoppe bedrifter i å investere i fornybar energi».

De gunstige investeringene i fornybar energi kan derfor virkelig sees på Australias grønne utvikling for øyeblikket:

Australierne installerer i gjennomsnitt per person vind og solceller dobbelt så raskt som i Sverige, som er nummer to i verden, og fire gange raskere enn Europa, Japan, USA og Kina.

Bare i løpet av de siste to årene har Australia implementert nye fornybare energikilder raskere per innbygger enn noe annet land med en befolkningen på over en million mennesker. Fornybar energi står nå for 26 prosent av Australias elektrisitetsproduksjon –ti prosent fra vind, ti prosent fra sol og seks prosent fra vannkraft.

«Hvis denne tendensen fortsetter, vil hvert nye hus, over halvparten av gamle hus og de fleste kommersielle bygninger ha solceller om ti år. I 2023 vil elektrisitet fra grønn energi dermed overstige sort kull, og innen 2030 vil 100 prosent av australierne få deres elektrisitet fra grønn energi,” sier Andrew Blakers.

70 prosent av verdens befolkning lever i solbeltet – altså sør for Spania, og har stort sett de samme vind- og solforholdene som Australia. Derfor kan Australias solskinnshistorie være til inspirasjon for veldig mange nasjoner.