22. mai 2025

Strømmen forsvant i krig og kaos: I Jemen fant de løsningen på taket

Siden 2014 har borgerkrigen rast i Jemen og slukket stort sett all strøm i landet. Men med egen handlekraft og internasjonale donorer har befolkningen i Jemen tent lyset igjen – nå med solenergi. 

 

Mange skoler, sykehus og andre offentlige fasiliteter har fått solcellepaneler på taket.

Mange skoler, sykehus og andre offentlige fasiliteter har fått solcellepaneler på taket. Foto: andreas160578, Pixabay.

I over et tiår har en fryktelig borgerkrig herjet i Midtøstenlandet Jemen. FN har kalt konflikten en av verdens verste humanitære kriser med en sivilbefolkning fanget i kryssilden. Nesten 400 000 har mistet livet, og flere millioner sulter og har akutt behov for hjelp.

Kampene har også rammet landets infrastruktur, slik at den offentlige strømforsyningen – som fra før av var temmelig ustabil  – stort sett har forsvunnet. Den manglende strømmen påvirker store deler av samfunnet. Sykehus har utfordringer med å fungere, skoler kan ikke levere ordentlig undervisning, virksomheter går ikke rundt, og familier må leve med daglige strømbrudd. 

På tross av borgerkrigen blåser det nå likevel nye vinder i Jemen. 

Siden 2023 har FNs utviklingsprogram, UNDP, forsynt 152 skoler, sykehus og andre offentlige fasiliteter med solenergi – og ifølge organisasjonen har 200 000 jemenitter fått glede av den grønne strømmen.

De er ikke alene.

De siste ti årene har solenergi stormet frem i landet. Før krigen var den grønne energien stort sett ukjent for jemenittene. De siste tallene viser derimot at solenergi nå dekker halvparten av befolkningens strømforsyning og forsyner tre fjerdedeler av dem som bor i byene.

Ifølge seniorforsker ved forskningsinstituttet Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Maria-Louise Clausen, er tallene preget av usikkerhet. Til tross for dette er hun ikke i tvil om at solenergi har steget markant siden begynnelsen av konflikten.

– Jemens befolkning har gått fra å ikke egentlig ha kjennskap til solenergi, til at det nå er en fullstendig akseptert og integrert del av mange menneskers daglige liv, forklarer Clausen, som har jobbet med Jemen i 20 år. 

  • UNDPs prosjekt heter ERRY III Joint Programme og er finansiert av den svenske regjeringen og EU.

Borgerkrigen i Jemen

Jemen har vært preget av borgerkrig siden 2014, hvor to parter kjemper om makten. 

  • Houthiene, som kontrollerer store deler av det nordlige Jemen, herunder hovedstaden. De menes å ha støtte fra Iran.
  • Den internasjonalt anerkjente regjeringen – spesielt støttet av Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater – som dominerer i sør og øst.

Konflikten brøt for alvor ut da houthiene i 2014 inntok hovedstaden Sanaa, og deretter satt seg tungt på makten, noe som fikk Saudi-Arabia og deres allierte til å reagere med luftangrep mot opprørene.

Siden da har borgerkrigen kostet tusenvis av sivile livet, og landet er fortsatt i konflikt.

 

Livsviktig strøm

Strøm gjør en stor forskjell. Men den forskjellen merker man først for alvor når den forsvinner. 

Elektrisitet betyr lys om kvelden, slik at man kan få noe ut av de mørke timene, et kaldt kjøleskap, som holder maten frisk i flere dager, en oppladet mobil og datamaskin, slik at man kan holde kontakten med omverden, en påslått aircondition, som kan holde glovarme rom kalde, og en vaskemaskin, som sparer én det mange timers harde arbeidet det er å skrubbe klær for hånd.

Og elektrisitet, herunder solenergi, kan også være med på å redde liv, fordi det gir mulighet for at sykehusene kan fungere bedre, sier Maria-Louise Clausen.

– Solenergien kan være avgjørende for om man faktisk kan gjennomføre en operasjon på et sykehus, forklarer hun. 

For hvis det er strøm i stikkontakten virker det medisinske utstyret også, og det er mulig å holde livsviktig medisin og vaksiner kjølige.

Fra diesel til sol

Før konflikten var jemenittene – i likhet med oss – vant til et kaldt kjøleskap og en oppladet mobiltelefon. Men da krigen brøt ut og ødela infrastrukturen, hadde kun 10 prosent av Jemens befolkning tilgang til offentlig strøm. Det tvang dem til å tenke annerledes. 

Først ble dieselgeneratorer løsningen, men da diesel ble for dyrt og for vanskelig å skaffe, måtte befolkningen finne andre alternativer –  og det førte dem til solcellepanelene.

– Det er ikke fordi befolkningen i Jemen er eksepsjonelt klimabevisste at de valgte å gå inn i en grønn omstilling. De har beveget seg mot solcellepaneler fordi det ikke var noen alternativer, forklarer Clausen.

Jemenittene tok altså saken i egne hender fordi det var nødvendig. Hvordan får den alminnelige jemenitt egentlig råd til solcellepaneler på taket – og hvor kommer solenergien fra?

– Mange får penger fra familiemedlemmer i utlandet, som gjør at de selv kan kjøpe et solcellepanel på det private markedet. Det kan også være lokalsamfunnet som hjelper hverandre med å kunne investere i solcellepaneler, forklarer Clausen og fortsetter:

– Det vil typisk være kinesiske solceller som man kjøper på det private markedet. 

Ifølge Clausen skyldes den store økningen i solenergi altså befolkningens egen handlekraft. 

I tillegg har internasjonale donorer, som for eksempel UNDP og Verdensbanken, vært med på å finansiere solenergien i Jemen. Likevel er innsatsene herfra i høyere grad rettet mot skoler og helsesentre, sier Clausen.

En grønn energifremtid?

Selv om mange jemenitter har tatt solcellene til seg, er landet langt fra fullt forsynt med fornybar energi. Ifølge den internasjonale energitenketanken Ember, kommer mesteparten av Jemens elektrisitet fortsatt fra fossile brensler som olje, gass og kull. Det er dermed fortsatt en vei å gå.

Hvordan kommer Jemens energifremtid egentlig til å se ut?

Det er vanskelig å forutse, ettersom konflikten fortsatt pågår, understreker Clausen.

– Men i områder som er kontrollert av den internasjonalt anerkjente regjeringen, er det et fokus på å bevege seg litt vekk fra avhengigheten av olje, som fortsatt er i Jemen. Derfor forsøker man å lage samarbeid med eksterne aktører om å bygge opp et ikke-oljebasert alternativ til en offentlig forsyning.

Hun forklarer at den internasjonalt anerkjente regjeringen i Jemen har et samarbeid med De forente arabiske emirater om å bygge opp et mer fornybart energisystem, både gjennom sol- og vindenergi. For få måneder siden åpnet en solcellepark i havnebyen Aden.

– Hvis man tar de positive brillene på, kan man jo håpe at den transformasjonen som Jemen har hatt de siste ti årene, og som har åpnet for at befolkningen anser solenergi som en relativt billig og stabil tilgang til energi, gjør at landet kan bevege seg mot en grønn fremtid, vurderer Clausen og fortsetter:

– Det er bare veldig vanskelig å vite hva som faktisk kommer til å skje. Det er helt sikkert noen krefter i Yemen som arbeider for at det skal være fremtiden som Jemen beveger seg inn i. 

Cirka 40 millioner mennesker bor i Jemen. 

  • Solenergi kan også ha en bakside. Det kan nemlig være en av årsakene til at grunnvannet i Jemen forsvinner i rekordfart. Det skrev mediet Globalnyt i 2021. Les artikkelen her.