6. mai 2025

Studentaktivisme skaper håp og endring

Allerede sent på 1900-tallet brukte studenter stemmene sine for å kjempe mot apartheid-regimet i Sør-Afrika. I dag er studenter fortsatt en viktig stemme i kampen for rettferdighet.



Foto: Marco Longari.

Foto: Marco Longari.

Studenter er blant de første gruppene til å ta til gatene når rettferdighet, demokrati og menneskerettigheter står på spill. Allerede tilbake til slutten av 1900-tallet var studenter nøkkelaktører i kampen mot apartheid i Sør-Afrika. I 2014 ledet studenter i Hong Kong en rekke protester for å bevare demokratiet. Disse protestene ble senere kjent som paraply-bevegelsen, på grunn av studentenes bruk av paraplyer som beskyttelse mot tåregass og pepperspray fra politiet.  

Studenter er med å forme samfunn og fremme sosial rettferdighet. Et nylig eksempel på dette er studentbevegelsen i Bangladesh, som demonstrerte for demokratiske reformer, noe som endte med at statsministeren måtte gå av. 

I 2024  har vi sett studenter protestere i flere land som Iran, India, Zimbabwe, Thailand og Argentina, for å nevne noen. Nylig har studenter stått i bresjen for store demonstrasjoner i Serbia, for å kreve åpenhet i offentlig forvaltning etter at taket på en nyrenovert togstasjon kollapset og drepte 15 personer. 

Det siste året har vi vært vitne til at studenter over hele verden har engasjert seg i solidaritetsleirer og demonstrasjoner som svar på Israels folkemord i Gaza og den pågående undertrykkelsen av det palestinske folket. 

Selv om studentenes innsats ikke nødvendigvis fører til umiddelbar endring, skaper de håp. Og på lang sikt spiller de en viktig rolle i å sikre grunnleggende rettigheter og demokrati.