4. juli 2018

Svarte neshorn tilbake i Tsjad etter 50 år

Takket være et samarbeid mellom myndighetene i Sør-Afrika og Chad, har svarte neshorn returnert til sitt naturlige habitat i Chad for første gang på nesten 50 år.

Foto: RosZie / Pixabay

Foto: RosZie / Pixabay

Chad er ett av flere afrikanske land som nå jobber med å avle frem neshorn i et forsøk på å redde arten fra å bli utryddet.

Seks utrydningstruede svarte neshorn har tatt flyturen fra den sør-afrikanske byen Port Elizabeth til Chads nasjonalpark, Zakouma. Håpet er at de seks neshornene skal bli til den største flokken i Afrika.

At neshornene nå vender tilbake til Chads villmark har blitt kalt en historisk og enestående seier for å bevare dyrearten.

Farvel krypskyttere

Fram til midten av 1900-tallet dominerte svarte neshorn landskapet i Chad. Men på grunn av krypskyttere, har ikke svarte neshorn vært å se i landet siden 1970-tallet. Populasjonen av svarte neshorn har minket med 97,6 prosent siden 1960, ifølge African Wildlife Foundation. De siste syv årene har imidlertid krypskyttere praktisk talt forsvunnet fra nasjonalparken Zakouma. Myndighetene har satt i gang sikkerhetstiltak som beskytter neshornene og gjør det vanskelig for krypskyttere å operere. Dette skaper håp for en dyreart som har blitt et symbol på hvordan menneskers oppførsel truer verdens dyr.