4. mai 2025
Tilgangen til fornybar energi øker: Afrikansk toppmøte setter klar kurs for energisektoren
En større andel av verdens befolkning har nå tilgang på elektrisitet enn for ti år siden, noe som blant annet gir bedre muligheter for god helse, utdanning og likestilling. Og ikke nok med det: Det har vært rekordhøy vekst i fornybar energi som fyller stikkontaktene. På det afrikanske kontinentet foregår det mye for å øke tilgangen på ren energi.

Foto: Zybnek Burival / Unsplash
I januar var ledere og regjeringer fra 30 afrikanske land samlet i Dar-es-Salaam i Tanzania for å holde det to dagers lange energitoppmøtet Mission 300 Africa Energy Summit. Målet var å samarbeide om løsninger for å øke tilgangen på rimelig, pålitelig og bærekraftig elektrisitet.
Tolv land – Tsjad, Elfenbenskysten, Den demokratiske republikken Kongo, Liberia, Madagaskar, Malawi, Mauritiania, Niger, Nigeria, Senegal, Tanzania og Zambia – hadde med klare nasjonale planer for hvordan de skulle få til dette.
Landene ble enige om å forplikte seg til ambisiøse, konkrete tiltak for å gi 300 millioner flere mennesker energitilgang innen 2030.
Tilgang på energi øker – også fra fornybare energikilder
Ifølge FNs siste rapport om fremdriften for de 17 bærekraftsmålene – handlingsplanen som verdens land ble enige om for ti år siden – har det vært betydelige fremskritt for bærekraftsmål nummer 7: Ren energi for alle.
– Antallet mennesker uten tilgang til elektrisitet falt fra 958 millioner mennesker i 2015 til 685 millioner mennesker i 2022, skriver FN i rapporten.
Den totale mengden elektrisitet fra fornybare kilder har vokst. Globalt har installert elektrisitetskapasitet fra fornybar energi økt fra 250 watt per innbygger i 2015 til 424 watt per innbygger i 2022.
– De siste fem årene har det vært en samlet årlig vekstrate på 8,1 prosent, skriver FN om fornybar energi i rapporten.
I prosent av installert kapasitet har veksten vært størst i land i det Globale Sør, som har hatt en økning i fornybar energi fra 155 watt fornybar per innbygger i 2015 til 293 watt per innbygger i 2022. Det tilsvarer nesten en dobling.
Økt energitilgang bidrar til andre bærekraftsmål
Ifølge en rapport fra UNICEF forbedrer økt energitilgang tilgangen og kvaliteten på andre nødvendige tjenester, som blant annet utdanning, helsetjenester, vann og sanitærforhold.
Disse forbedringene vil igjen kunne gi bedre likestilling:
– Bærekraftige energiløsninger kan engasjere og styrke jenter og unge kvinner ved å øke skoletilgangen og muligheten til å gjøre skolearbeid hjemme. Det kan også spare dem for tid og krefter fra å måtte reise langt for å hente vann og brensel, gi bedre sikkerhet om natten og styrke tekniske ferdigheter samt muligheter for livsgrunnlag, skriver UNICEF i rapporten.
I tillegg kan fornybar energi gi arbeidsplasser til lokalsamfunnene, samtidig som det bidrar til å begrense klimaendringene.
Disse sammenhengene innebærer at tiltak for å øke energitilgangen også bidrar til å fremme de øvrige bærekraftsmålene.
Samarbeid for å nå målene
Fire av fem som i dag er uten tilgang på elektrisitet holder til i Afrika sør for Sahara. Derfor representerer Mission 300 Africa Energy Summit en viktig milepæl.
Det klare målet om å gi 300 millioner flere mennesker energitilgang innen 2030 vil innebære at halvparten av de 600 millionene som nå er uten tilgang på det afrikanske kontinentet får tilgang innen fem år.
Med på laget for å få til dette har myndighetene globale samarbeidspartnere, banker og private investorer. Energitoppmøtet mellom de afrikanske landene fremmer samarbeid om å finne felles løsninger på globale utfordringer.
Lyttetips:
Er du interessert i å lære mer om Mission 300 Africa Energy Summit?
Hør podcasten The Development Podcast: Mission 300: Powering Development in Sub-Saharan Africa av World Bank Group