12. mai 2020

Tranedans tilbake i England

Tranene har vendt tilbake til England etter tiår med innsats.

Foto: CC BY-NC-ND 2.0 Thomas Landgren / Flickr

Foto: CC BY-NC-ND 2.0 Thomas Landgren / Flickr

En gang var det masse traner i England. Faktisk var det så mange av de høye og elegante fuglene, som er kjent for å danse og for å leve sammen i livslange parforhold, at de ofte ble skutt, stekt og satt på bordet når britene skulle holde festmiddag. Men appetitten på stekt trane tok overhånd og samtidig ble tranenes levesteder ødelagt av landbruket. En dag på 1600-tallet var det slutt: Det var ikke flere traner igjen på de britiske øyene.

Men så, nesten 400 år senere, begynte de å vende tilbake. I 1979 kom noen enkelte traner til området Norfolk i det østlige England, og naturorganisasjoner begynte å jobbe for å beskytte dem og gjenopprette tranenes levesteder. I 2010 ble innsatsen forsterket, da samarbeidet ”The Great Crane Project” startet med å aktivt oppdrette og plassere ut nye traner til forskjellige områder.

Den jobben har nå gitt resultater. I den siste tellingen ble det talt over 200 traner, og selv om det fortsatt er et lite antall, er antallet tranepar stadig stigende.

”Det stigende antall traner de seneste årene viser hvor robust naturen kan være, hvis den bare får en hjelpende hånd. Alle problemer er enda ikke løst, men det er veldig positivt at antallet stiger år for år,” sier Damon Bridge, leder av UK Crane Working Group til avisen The Telegraph.

I 2013 var det kun et enkelt par, men de siste tallene viser at det nå er 56 par, hvorav 47 har bygget rede og forsøkt å få unger. I 2012 slo noen traner seg ned i Skottland, og i 2016 begynte de også å vende tilbake til Wales.

Ifølge den britiske fugleorganisasjonen Royal Society for the Protection of Birds har beskyttede naturområder vært en av nøklene til å få tranene tilbake. Hele 85 prosent av de ynglende traneparene lever nemlig i beskyttede områder.