17. november 2020
Verdens minste ape er verdens største fighter
Etter 30 års målrettet innsats har det lykkes å redde den sjeldne gylne løveapen fra å bli utryddet. Og tross politisk motvind er det håp for apenes fremtid, vurderer en dansk ekspert.
Den er omringet av trusler og fiender. Men i et enkelt hjørne av Brasils regnskog finnes det fortsatt et sted hvor man kan være heldig å se gylne løveaper i tretoppene. Man må se godt etter, for det er en av verdens minste apearter. Den lille skapningen veier kun litt over et halvt kilo, og det betyr at en vanlig huskatt kan veie det samme som en hel flokk på åtte aper.
Løveapen lever kun i et lite område ved den sørøstlige brasilianske kysten, og de har vært tett ved å bli utryddet fordi regnskogen har blitt hogget ned. I dag er det kun mellom to og fem prosent igjen av den skogen miniapene en gang boltret seg i.
På 70-tallet hadde løveapene nådd bunnen. Den gang var det færre enn 200 gylne løveaper igjen i det fri, men etter 30 års innsats for å beskytte dem har det lykkes å stoppe tilbakegangen. Det er nå 2.414 løveaper i de brasilianske tretoppene. Det viser siste statusrapport fra den lille organisasjonen Save the Golden Lion Tamarin, som jobber for å beskytte apene.
En stor del av årsaken til fremgangen er at det var mulig å avle og sette fri aper fra verdens zoologiske hager. Her har Københavns ZOO spilt en viktig rolle som koordinator mellom Brasil og de zoologiske hagene i Europa.
Har klart seg tross tre store trusler
Biologen Bengt Holst, vitenskapelig direktør i ZOO i København, har vært med i projektet siden 1996, og han har sett både fremgang og tilbakeslag. Blant annet da det brøt ut gulfeber blant apene og nesten halvparten døde. Nå prøver man å vaksinere en del av den overlevende bestanden for å forhindre at sykdommen bryter ut igjen.
Senere, da en av Brasils største veier ble anlagt igjennom løveapenes område, lyktes det å få bygget grønne broer over veien så aperne allikevel kan passere uten å bli kjørt i hjel.
I 2018 kom det nye trusler mot apene da den miljøfiendtlige Jair Bolsonaro ble president i Brasil. Siden da har fellingshastigheten av Brasils skoger nesten doblet seg. Allikevel har Bengt Holst håp for de små apene.
“Det forferdelige er at Bolsonaro har svekket og fjernet mange av de myndighetene som arbeider med truede dyrearter. Samtidig har han gitt tillatelse for felling av skog. Fremtiden er usikker for øyeblikket, men jeg tror allikevel at løveapene vil klare seg. Både fordi det er internasjonal oppmerksomhet om apene, og fordi de har blitt et slags nasjonalt symbol for Brasil. Så det er lokal oppbakking for å beskytte apene til tross for Bolsonaro,” sier Bengt Holst.
Han nevner som eksempel at lokale skogeiere helt frivillig har gått med på å la skogen stå for løveapenes skyld.
”Det er en veldig positiv historie at det her har lykkes å kombinere naturens interesser med de lokale skogeiernes. Det er mange problemer med naturvern i Brasil, men akkurat med løveapen ser det ut til at den vil klare seg,” vurderer Bengt Holst.