21. april 2022
Analyse: Off-grid solceller kaster lys over utviklingsland
Nå kan innbyggere i selv de mest fjerntliggende og øde områdene på kloden få tilgang til elektrisitet.
Illustrasjon: Lauge Eilsøe-Madsen
Kaffemaskinen brygger i vei. Fra brødristeren dufter dagens brød og det knaser når du smører på kaldt syltetøy fra kjøleskapet. På vei til dagens strabaser leder gatelyset deg på vei. Fra det øyeblikket du slår øynene opp om morgen er strøm en basal del av din hverdag.
I dag har 90 prosent av verdens befolkning tilgang til elektrisitet. Likevel er strøm fortsatt en sjelden luksus, som over 759 millioner mennesker globalt sett ikke har tilgang til. Tre fjerdedeler av verdens befolkning som lever uten tilgang til strøm bor sør for Sahara. Her har knapt halvparten av befolkningen tilgang til elektrisitet.
Men off-grid solceller leverer i økende grad både billig og grønn strøm til flere hundre millioner mennesker i noen av verdens mest øde områder.
I Danmark, og mange andre steder på kloden, blir strømmen levert fra et el-nettverk og kommer direkte ut av stikkontakten i veggen. I verdens øde og fattige områder er det ofte ikke noe el-nettverk å koble seg på. Her er off-grid solcellepanel en genial løsning. Dette er solceller som gir folk muligheten til å produsere deres egen strøm. Det kan være alt fra små solceller, som kun kan gi nok strøm til en lampe, til større anlegg som kan forsyne vannpumper og flere hus.
I løpet av de siste 10 årene har off-grid solcellemarkedet eksplodert, og gått fra å være en nisjeindustri til et marked på 1,75 milliarder dollar årlig. Siden 2010 har det blitt solgt hele 180 millioner off-grid solcellepanel på verdensplan, noe som i dag forsyner rundt 420 millioner brukere.
Tilgang til strøm er en mirakelkur som gir mer enn bare lys i hjemmet. 94 prosent av dem som har fått off-grid solcellepanel opplever en forbedring i deres livskvalitet, ifølge en undersøkelse utført av den globale sammenslutningen for off-grid solenergiindustri, GOGLA. De har spurt brukere i Øst- og Vest-Afrika, samt i Syd-Asia.
Halvparten av dem som fikk off-grid solcellepanel i Øst-Afrika gikk fra å ha 6 timer lys om dagen til over 10 timer. Det har forbedret barns utdannelse hvor de har fått flere lyse timer hvor de kan gjøre lekser. Det skapte også arbeidsplasser og ga økonomien en vitamininnsprøytning: For hvert hundrede solcellepanel solgt til husstander i Øst-Afrika, ble det skapt hva tilsvarer 21 fulltidsjobber. En tredjedel av forbrukerne brukte lyset til å forlenge arbeidsdagen, hvilket i gjennomsnitt økte øst-afrikanernes inntekter med 46 dollar om måneden – tilsvarende en 14 prosent økning sammenlignet med gjennomsnittsinntekten i regionen.
Over ni av ti opplevde også en følelse av økt sikkerhet. Både fordi de fikk lys om kvelden og muligheten til å fjerne brannfarlige petroleums- og dieselgeneratorer som lyskilde og til matlaging. Ved å skifte til strøm reduserer man også den skadelige luftforurensningen. Hele 89 prosent av forbrukerne i Øst-Afrika og 86 prosent i Vest-Afrika opplevde ifølge undersøkelsen bedre helse som følge av dette.
Potensialet for off-grid elektrisitet er enormt, ettersom ti prosent av verdens befolkning ikke har tilgang til strøm. GOGLA vurderer at det er et potensielt marked på over 1,8 milliarder mennesker, deriblant bønder, offentlige institusjoner og privatfolk som lever uten tilgang til elektrisitet eller et upålitelig el-nettverk.
Samtidig har de økonomiske konsekvensene av Covid-19 rammet verdens fattigste i utviklingsland spesielt hardt, hvor markedet for off grid-solceller også er størst. Det har medført et fall i nyoppførte solceller og mange off-grid firmaer risikerer å gå konkurs.
Her gir gjenopprettingen efter Covid-19 muligheter for å «Build Back Better», hvilket har vært på mange klimaforkjempere og FN-folk sine lepper under koronakrisen. FNs generalsekretær António Guterres har kalt koronakrisen et ‘mulighetsvindu’, hvor verdens land må gjenopprette ved å bygge en bedre verden med grønne initiativer. Investeringer i off-grid solcellepanel kan være en nøkkel for utviklingslandene, som forener nødvendigheten av økonomisk vekst, flere jobber og det beste for klimaet.
Siste
11. november 2024