13. desember 2019

Færre elefanter skal pines i turistindustrien

Det blåser en ny positiv vind i elefantturismen. Flere turister har oppdaget at å ri på elefanter og bade med dem medfører dyremishandling.

Foto: Anthony Anthony / Pexels

Foto: Anthony Anthony / Pexels

Den 31. oktober hadde elefantene Jahn og Chock deres siste ridetur med turister på ryggen. Fremover vil de ikke lenger bli slått og lenket med metallkjeder. I stedet kan de to leve et langt mer naturlig liv sammen med andre elefanter i elefantleieren «Following Giants» i Thailand. Leirens arbeidsmetoder har blitt endret etter et samarbeid med dyrebeskyttelsesorganisasjonen World Animal Protection, som blant annet arbeider for en mer bærekraftig turisme uten dyremishandling.

Å ri på elefanter virker i utgangspunktet som en hyggelig og uskyldig handling. Elefantene virker rolig og ser ut til å ha det fint, men bak ligger en dyster forhistorie.

«Uansett om turistelefantene er født i fangenskap eller i naturen, har de alle gjennomgått en hardhendt behandling, hvor elefantungen ofte blir innesperret, får juling og blir pint med jernkrok helt til den bryter sammen og adlyder menneskene. Og trusselen om jernkroken er aldri langt unna i elefantens voksne liv. Uten torturredskapet ville det ikke være mulig å få elefanter til å la mennesker komme så tett på dem. De er ville dyr, og de er ikke naturlig tamme. Det vil si at elefantridning alltid medfører en hard behandling av dyrene, selv om man ikke nødvendigvis legger merke til det som turist, forteller Gitte Buchhave, leder av World Animal Protection Danmark.

Mye tyder på at det nå likevel har gått opp for mange at det er en mørk side ved elefantturismen. Rapporter viser at flere turister sier nei takk til elefantridning som del av ferien. En stor internasjonal merking for bærekraftig turisme, Travelife-sertifiseringen, setter også retningslinjer for elefanter i fangenskap.

Det finnes forskjellige meninger om når elefanter blir behandlet godt nok. Ifølge Travelife-sertifiseringen er det greit at turister kan ri på elefanter i begrenset omfang, dyrene skal ha riktig kosthold, og bruken av jernkroken skal begrenses, men ikke avskaffes helt. Det er en forbedring i forhold til tidligere, hvor overbelastede elefanter daglig kunne bli tvunget til å gå i ring i 12 timer i strekk med flere turister på ryggen.

Men ifølge Gitte Buchhave er ikke retningslinjene tilstrekkelige, fordi den eneste måten man kan gjøre det sikkert nok å komme så tett på de mektige dyrene er ved å behandle dem så hardhendt at man sikrer full kontroll. I stedet er løsningen å omlegge alle elefantleirene slik at turistene kan oppleve elefantenes naturlige liv på avstand, i likhet med Following Giants-leiern.

«Jeg er helt sikker på at vi er på riktig spor. Vi er der ikke enda, men det blåser en ny positiv vind, og jeg tror at det vil komme et forbud mot leire som tillater elefantridning», konkluderer hun.