28. mai 2018
Flere jobber til ghanesere med funksjonshemminger
Regjeringen i Ghana ansetter flere personer med funksjonsnedsettelser etter press fra sivilsamfunnsorganisasjoner.
Krykkene står lent mot den røde bygningen langs den trafikkerte hovedveien. Iført en oransje vest, tar Bismark Obeng Boateng pause fra jobben på betalingsanlegget:
– Det er en veldig bra jobb, sier han, mens en lang kø av biler kjører opp mot de tre små betalingshusene. En etter en stopper bilene, og kort tid senere kjører de videre; noen lastet med varer, andre forsvinner med en tykk eksos etter seg.
Siden sommeren 2017 har over 400 mennesker med funksjonsnedsettelser fått jobbe ved landets mange betalingsanlegg, som bidrar til å finansiere veibyggingen. En målbevisst kampanje og lobbyvirksomhet fra landets organisasjon for funksjonshemmede har fått regjeringen til å tilby en stor gruppe mennesker med nedsatt funksjonsevne jobb.
En av dem er Bismark Obeng Boateng, som mistet det ene benet på grunn av sukkersyke. – En jobb her booster moralen og gir deg mer respekt, sier han. Han lar seg ikke påvirke av den tunge trafikken og støyen på den nye arbeidsplassen; for han er det nemlig en stor glede med fast månedlig inntekt. Det er en klar forbedring i forhold til før, da han prøvde å leve av å selge lottokuponger fra en liten bod like ved der han bor. I dag passer nevøen hans boden, mens Boateng selv pendler til jobben på betalingsanlegget, som ligger 10 km fra hjemstedet.
Første ansettelse som 33-åring
Innenfor den røde kontorbygningen finner vi 33-år gamle Isaac Wadi, som deler kontor med stedets veileder. Også Isaac er avhengig av krykker; kun fire år gammel ble han påkjørt av en bilist, som kjørte fra stedet og etterlot Isaac med knuste ben.
– Det er min første ordentlige jobb, så jeg er veldig fornøyd, sier Isaac Wadi. Med vitnemål fra videregående skole, og gode data og IT-kunnskaper i boks, passet han glimrende inn som assistent på kontoret til anlegget, som snart skal automatiseres. Det var veilederen hans, Felix Mensah, ikke i tvil om.
– Han klarer jobben perfekt, sier Felix Mensah. Han er fornøyd med de tre nye medarbeiderne med funksjonsnedsettelser, som sammen med de 20 andre ansatte nå jobber skift på anlegget. – Det er et bra initiativ fra regjeringens side. Mennesker med funksjonsnedsettelser har også familier de må forsørge, og de trenger dermed også inntekt, sier han. Nå er planen at halvparten av alle ansatte på betalingsanlegget skal være personer med funksjonshemning.
Regjeringen lover flere jobber
Regjeringen i Ghana har besluttet å rekruttere flere mennesker med funksjonsnedsettelser i offentlig sektor, etter mye press fra blant annet den ghanesiske organisasjonen for funksjonshemmede. Jobbene skal ikke kun være i betalingsanleggene, men også i flere departementer.
Ved det siste presidentvalget var talen klar fra velutdannede med funksjonsnedsettelser og de ulike organisasjonene; de krevde at flere med nedsatt funksjonsevne og høyere utdanning skulle få ansettelser i det offentlige. Initiativet skapte oppmerksomhet og debatt i mediene, og den nyvalgte regjeringen ga sitt løfte om flere jobber til mennesker med funksjonsnedsettelser.
En undersøkelse av beskjeftigelsesgraden blant funksjonshemmede ghanesere understreker behovet: hele 90 prosent av funksjonshemmede i Ghana er undersysselsatt eller arbeidsledig. Undersøkelsen er utarbeidet av den ghanesiske paraplyorganisasjonen for funksjonshemmede, Ghana Federation of Disability Organisations, GFD, med støtte fra Danske Handicaporganisationer.
Den ghanesiske regjeringen og organisasjonene for mennesker med funksjonsnedsettelser har mye å ta tak i, hvis verdensmålet om arbeid for menn, kvinner, unge og funksjonshemmede skal nås innen 2030. Et av initiativene handler om å få danske virksomheter til å gå i spissen for å ansatte flere ghanesere med funksjonsnedsettelser, fremmet av Danske Handicaporganisationer og GFD. Initiativet ble satt i gang etter at en arbeidsdelegasjon, med Dronning Margrethe i spissen, besøkte Ghana i november 2017.
Hanne Selnæs var i Ghana med Danske Handicaporganisationer.
Siste
30. september 2024