11. mai 2021

Første land i verden: Gratis bind og tamponger til alle

Skottland er verdens første land som skal gjøre mensprodukter tilgjengelig ved alle skoler og offentlige bygg – helt gratis.

Foto: pikulkeaw_333 / Pixabay

Foto: pikulkeaw_333 / Pixabay

Mer enn 500 millioner jenter og kvinner verden over mangler i dag tilgang på det de trenger for trygg og verdig menstruasjonshygiene.

Mangel på gode sanitærforhold, bind og tamponger representerer i mange land et hinder for jenter og kvinners deltakelse i skole og arbeidsliv – også i deler av Europa.

137 000 dropper skolen

I Storbritannia dropper mer enn 137 000 jenter hvert år å gå på skolen, fordi de ikke har tilgang på menstruasjonsartikler.

Det viser en undersøkelse fra 2018 gjort blant britiske jenter i alderen 10 til 18 år.

Flere av jentene droppet hele menstruasjonsuken, noe som for mange føltes flaut og skamfullt etter de kom tilbake, skriver Mirror.

Undersøkelsen, som ble gjennomført av OnePoll.com, viste også at flere foreldre har stjålet fra butikker for å ha råd til å hjelpe barna sine og sende dem på skolen.

Problemet har blitt så stort i Storbritannia at butikker har satt opp skilt mot butikktyveri i hyllene med bind og tamponger.

Ønsker like muligheter uavhengig av inntekt

I november i fjor vedtok derfor den skotske nasjonalforsamlingen at alle skal få tilgang til bind og tamponger, helt gratis.

– Hvis du prøver å overleve med lav inntekt, er hjemløs eller har visse helseplager, er det ikke bare vanskelig å snakke om og håndtere mensen, det kan være umulig.

Det sa Monica Lennon til The Big Issue i 2017. Hun representerer det skotske arbeiderpartiet, og har siden 2016 jobbet for at alle som trenger det skal få fri tilgang til mensturasjonsartikler, gjennom kampanjen «Period Poverty».

I Storbritannia kan det koste rundt en hundrelapp å beskytte seg mot blødninger, dersom mensen varer en uke. Målet med kampanjen har vært å gjøre bind og tamponger tilgjengelig for alle, uavhengig av deres inntekt.

I tillegg jobbes det for at det skal bli mindre skambelagt å ha mensen, og derfor mulig å få tak i beskyttelse uten å spørre om det. Artiklene vil hovedsakelig ligge tilgjengelige på offentlige toaletter.

Har møtt på motstand

Skottland startet allerede i 2018 arbeidet med å gjøre sanitærprodukter tilgjengelig på landets skoler, høyskoler og universiteter. Nå har prosessen også startet for offentlige bygg, som biblioteker og sykehus.

Lovforslaget, som nå lovfester retten til fri tilgang på tamponger og bind for alle, ble enstemmig vedtatt, men har også møtt på motstand.

– Ikke misforstå meg. Jeg ønsker å styrke jenter, men gratis sanitærbeskyttelse for alle, uavhengig av behov, alder eller inntekt, er ikke den beste måten å oppnå dette på, sa den skotske journalisten Tanith Carey til The Daily Mail i fjor.

Sammen med andre mener hun at tjenesten kun bør tilbys de med lavest inntekt. Den nye bestemmelsen vil ifølge New York Times koste landet over 257 millioner kroner i året.

Carey peker også på at det blir feil å tilby engangsprodukter, når det finnes alternativer som kan gjenbrukes og som er bedre for miljøet.

Norge vil foreløpig heller ikke følge i Skottlands fotspor.

– Vi har ingen planer om å gjøre endringer på dette området, forteller statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke.