1. oktober 2024

Luften blir renere i verdens mest forurensede region

På verdensplan går det fremover i kampen mot luftforurensing, som er en av verdens største trusler mot helsen.

Luftforurensing over Indias hovedstad, New Delhi, i 2008. Foto: Jim Fruchterman / Flickr

Luftforurensing over Indias hovedstad, New Delhi, i 2008. Foto: Jim Fruchterman / Flickr

Ett av de største helseproblemene i verden er hverken en smittsom sykdom eller krig. 

Det er en mye mer banal trussel: mikroskopiske partikler i luften som vi trekker ned i lungene, som kan medføre infeksjoner, lungesykdommer og øke risikoen for kreft. 

Partikkelforurensing – som primært kommer fra avbrenning av fossil energi, og blir sluppet ut av for eksempel utslippsrør, skorsteiner på fabrikker og kraftverk – er i gjennomsnitt en større byrde for den globale folkehelsen enn alkohol, hiv/aids eller underernæring hos barn og mødre. I gjennomsnitt mister hver person 1.9 år av livet sitt på grunn av forurensing. 

Men luftforurensingen nådde toppen på verdensplan i 2011. 

Nå viser de siste tallene at luftforurensingen hadde et stort fall mellom 2021 og 2022 i de åtte landene sør i Asia som utgjør verdens mest forurensede region. Det er faktisk det største årlige fallet noe sted, siden forskningsgruppen hos University og Chicago begynte å samle data i 1998. 

Hvis fallet fortsetter, kan en gjennomsnittlig innbygger i India eller Bangladesh tilføye ett år til sin forventede levetid – et enormt fremskritt. 

Matbål fører til mye helseskadelig røyk. I India har millioner av kjøkken byttet ut bål med gasskomfyr - det forbedrer luftkvaliteten markant. Foto: Shruti Singh / Unsplash

Regn og nye komfyrer 

Det store spørsmålet er selvfølgelig om fremskrittene vil vare. 

Når det gjelder Sør-Asia peker forskere for eksempel på at nye komfyrer i India har hatt en effekt. Millioner av mennesker har skiftet matlaging over bål, som slipper ut masse giftig røyk ut, med gasskomfyrer som forurenser mindre. Det har også vært et fall i forurensingen fra transportsektoren i India, hvor dieselforbruket har falt. 

Men den største årsaken til fallet er nok været. Store mengder monsunregn renset luften for partiklene, og det er selvfølgelig ikke noe man kan regne med at det skjer år etter år. Derfor krever det en mye mer aktiv innsats fra landene for å få ned forurensingen, sier ekspertene. 

Men det kan la seg gjøre, understreker de. Både USA, EU og Kina har tatt store fremskritt de siste tiårene – og det redder tusenvis av liv.