16. juni 2023
Nå får sykepleiere høyere lønn i Brasil
Koronapandemien var tøff for sykepleierne i Brasil. Nå har president Lula da Silva skrevet under på en lov som hever minstelønnen for sykepleierne i landet.
Sykepleier setter vaksinedose under Koronapandemien i den brasilianske byen São Paulo. Foto: CC BY 2.0 Governo do Estado de São Paulo / Flickr
Mangelen på sykepleiere er en bekymring i de fleste land rundt om i verden. Problemet har kun blitt forverret av koronapandemien, som ifølge International Council of Nurses, har medført stress og utbrenthet. Men også lønnen har en vesentlig betydning for å beholde de knapt 700 000 sykepleierne på de offentlige og private sykehusene i Brasil.
Derfor har president Lula da Silva nå frigitt 7.3 milliarder brasilianske real til å innføre en høyere minstelønn for sykepleiere og sykehuspersonell i landet. Det tilsvarer 10.3 milliarder danske kroner.
– Etableringen av minstelønnen er en rettferdig og fortjent prestasjon for disse arbeiderne, som er avgjørende for det brasilianske helsevesenet. De leverer tjenester av høyeste samfunnsmessige betydning ved å ta seg av brasilianske menn og kvinners helse, skriver det brasilianske helsedepartementet i et skriftlig svar til Verdens Bedste Nyheter.
Dette betyr at en sykepleier i Brasil skal ha minst 4740 real i måneden, som tilsvarer 6700 danske kroner. Før den nye loven var startlønnen for en sykepleier 3250 real, som tilsvarer knappe 5000 danske kroner.
Loven omfatter også sykepleierteknikkere, pleieassistenter og jordmødre som har en litt lavere minstelønn. I alt gjelder den nye loven for 2.8 millioner mennesker innenfor sykepleier faget.
Opiso da enfermagem é uma das cobranças que mais ouvi desde a campanha. Hoje pude assinar um projeto de lei de R$ 7,3 bilhões para o @minsaude, para incluirmos no orçamento da pasta o pagamento do piso da categoria, valorizando a enfermagem.
📸: @ricardostuckert pic.twitter.com/PRwp0Wn2uM
— Lula (@LulaOficial) April 18, 2023
Koronahysteri
Akkurat som her hjemme tok koronapandemien hardt på helsevesenet i Brasil. Faktisk er det et av de landene i verden som ble hardest rammet. Mer enn 700 000 døde som følge av korona.
Brasil ble hardt rammet både fordi mange tok med seg smitten til landet etter ferier i Italia, men også fordi den daværende regjeringen var i mot vaksiner. I 2020 sendte daværende president Jair Bolsonaro brasilianerne tilbake på jobb og kalte koronaviruset hysteri.
– I det hele tatt var regjeringen enormt treig til å anerkjenne at korona engang fantes, sier Marie Kolling, som er seniorforsker for bærekraftig utvikling og regjeringsstyring med fokus på Brasil på Institutt for Internasjonale Studier i København.
Og det tok hardt på landets sykepleiere. I 2021 rapporterte 49 prosent av sykepleiere i Brasil at de hadde angst og 25 prosent følte seg deprimert.
– Den utrolig dårlige håndteringen av korona har også i den grad vært med på å forverre situasjonen, og det må ha vært ekstra tøft for et allerede presset helsevesenet, sier Marie Kolling.
Underveis en god stund
Brasilianske fagforeninger har i årevis kjempet for bedre lønnsvilkår, og protesterte senest i februar. For lovforslaget ble skrevet tilbake i 2009, men er først nå blitt gjennomført. Faktisk ble det skrevet under av den tidligere presidenten Bolsonaro i august 2022, men fordi beregningene for finansieringen var usikre, ble forslaget suspendert av landets høyesterett.
I slutten av april ble lovforslaget endelig godkjent i Kongressen og skrevet under av president Lula da Silva.
– Helsedepartementet vurderer at implementeringen av minstelønnen vil bli gjennomført i de kommende ukene, skriver de i et skriftlig svar til Verdens Bedste Nyheder.
Siste
30. september 2024