1. juni 2023

Mer fritid: Chile kutter arbeidsuken til 40 timer

Etter mange års kamp for kortere arbeidsuke har det nå blitt vedtatt av den chilenske kongressen.

Innbyggere i Chile vil få mer fritid som følge av den nye loven. Foto: Juan Pablo Ahumada // Unsplash

Innbyggere i Chile vil få mer fritid som følge av den nye loven. Foto: Juan Pablo Ahumada // Unsplash

Selv om man i Danmark nok må  jobbe mer fremover, er det andre steder i verden hvor tendensen er annerledes. Den nyvalgte chilenske presidenten, Gabriel Boric, gikk nemlig til valg på å senke arbeidsuka fra 45 timer til 40 timer – og nå er det vedtatt. 

Etter mange år med arbeid og dialog, kan vi i dag endelig feire godkjennelsen av dette prosjektet som reduserer arbeidsdagen. Et familievennlig prosjekt, som sikter mot et godt liv for alle, skrev presidenten på Twitter. 

Loven ble vedtatt med stort flertall i kongressen i april, dermed skal arbeidstiden gradvis senkes til 40 timer over de neste fem årene. 

Arbeidsloven inneholder også økt lønn for overtid eller mulighet for å veksle overtid til feriedager, og den gir mer fleksibilitet for når arbeidstimene er plassert. Man kan jobbe 40 timer fordelt på fire arbeidsdager. Samtidig for å gjøre familielivet lettere kan man begynne arbeidsdagen innen et rom på to timer, hvis man har barn under 12 år. 

Den nye loven gjelder jobber som er regulert av arbeidsloven. Den omfatter 27 prosent av jobbene i Chile, blant annet i transportsektoren.

Langt på vei 

Et lovforslag om en 40 timers arbeidsuke var oppe til avstemning for første gang i 2017, hvor forslaget ble stemt ned. Men den nye sentrum-venstre regjeringen har i utarbeidelsen av den nye loven hatt dialog med fagforeninger og representanter fra både små, mellomstore og store virksomheter. Det har ført til at adskillige virksomheter i Chile allerede har annonsert at de også vil innføre 40-timers arbeidsuke. Herunder den statseide kobbergiganten Codelco, som tidligere i år sa at de vil prøve å implementere 40-timers arbeidsuke innen 2026. 

Mange latinamerikanske land har noen av de lengste arbeidsukene i verden. Land som Argentina, Peru, Colombia, Panama, Costa Rica og Mexico har en 48 timers arbeidsuke, og Brasil en 44-timers arbeidsuke. Kun Ecuador og Venezuela har en 40-timers arbeidsuke, som Chile nå også kan se frem til.