30. juni 2021

Norske strandryddere jubler over nytt forbud mot engangsplast

Lørdag 3. juli trer Norges nye forbud mot engangsplast i kraft.

Foto: Brian Yurasits / Unsplash

Foto: Brian Yurasits / Unsplash

I mars ble det bestemt at Norge skal forby salg av plastartikler laget for engangsbruk. Det inkluderer blant annet engangsbestikk, sugerør og plastkopper.

Vi bruker alt for mye unødvendig engangsplast som havner i naturen eller på gata. På strendene langs norskekysten plukkes det store mengder av slike plastgjenstander hvert år, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i en pressemelding publisert på regjeringens nettsider.

– Fantastiske nyheter

Lørdag trer det nye forbudet i kraft, til stor jubel fra norske strandryddere.

– Dette er fantastiske nyheter, og noe vi har ventet lenge på at endelig skal bli satt ut livet, sier Elin K. Ajer Stenersrød Andreassen, sekretær i Naturvernforbundet i Halden.

Andreassen understreker at det allerede finnes mange gode alternativer til engangsplast, som produkter av tre, og produkter til gjenbruk.

– Som strandrydder forventer jeg at vi i løpet av årene framover vil se resultatene av forbudet ved at det blir mindre og mindre av denne typen produkter på strendene våre, sier hun.

Reduseres med 3.600 tonn

Klima- og miljødepartmentet anslår at det nye forbudet vil redusere Norges årlige forbruk av engangsplast med 3.600 tonn.

Det nye forbudet innføres som følge av et EU-direktiv.

– EU-forbudet mot engangsartikler av plast er noe Norge har støttet, og vi innfører det nå samtidig som alle land i EØS-området, sier Rotevatn i pressemeldingen.

Loven ble godkjent i EU i 2019, med 560 mot 35 stemmer, skriver NRK