5. mai 2025

Rekordmange lever over fattigdomsgrensa: Positiv effekt på sosial bærekraft og klima

Fattigdom har lenge vært et stort problem i Latin-Amerika og Karibia. Nå ser flere land tegn på framgang.

Foto: Luis Pérez

I løpet av de siste tiårene har Latin-Amerika og Karibia, ofte referert til som LAC-regionen, opplevd en rask og kraftig urbanisering. I dag bor over 80% av befolkningen i urbane strøk, noe som gjør regionen til et av verdens mest urbaniserte områder. 

Urbanisering blir ofte sett i sammenheng med økt levestandard. Tidlig på 2000-tallet opplevde regionen stor framgang innen økonomisk vekst og fattigdomsbekjempelse, men denne framgangen bremset etter hvert ned.  I 2014 begynte regionen å oppleve tilbakegang, noe som ble kraftig forsterket under koronapandemien. 

Rekordmange over fattigdomsgrensen

Nå har flere land i Latin-Amerika og Karibia igjen klart å redusere den generelle fattigdommen i regionen.

I 2022 nådde LAC-regionen en rekordlav prosentandel fattige, med 26% som levde under fattigdomsgrensen. I 2024 lå tallet på 25%. Grupper som tradisjonelt har vært sårbare sto for en mindre andel av de fattige i 2022 enn de gjorde i 2019. 

Disse tallene gir håp for at regionen igjen skal få til en effektiv økning av levestandard, slik de opplevde tidlig på 2000-tallet. 

Størst endringer i Mexico og Brasil

Fattigdomsreduksjonen etter koronapandemien har hatt størst framgang i Mexico og Brasil, som er regionens største økonomier. I Mexico falt fattigdommen fra 28% til 21% mellom 2019 og 2023, og i Brasil fra 26% til 22%. 

Dette utgjør en positiv endring for millioner av mennesker. 

I Mexico har minstelønnen økt betraktelig, og arbeidsledigheten har gått ned, noe som gjør at befolkningen generelt har bedre råd. 

I Brasil har programmet Bolsa Familia, som hjelper familier som sliter økonomisk, vært en viktig faktor i fattigdomsbekjempelsen. Programmet bidrar til å redusere fattigdom på kort sikt ved å gi familier øyeblikkelig økonomisk hjelp. I tillegg krever programmet at barn i familien som mottar støtten må følge et vaksinasjonsprogram, og gå på skole. Slik investerer også programmet i barnas framtid, noe som bidrar til bekjempingen av fattigdom på lengre sikt. 

Liliana Chopitea, sjef for avdelingen for sosialpolitikk i UNICEF Brasil, sier til nettstedet Valor International, at det fortsatt er et betydelig antall barn som lever i fattigdom.

–Brasil har gjort fremskritt, men må fortsette å fordele midler for å redusere fattigdommen ytterligere, sier hun.

Chopitea trekker likevel også fram at det er mye positiv framgang. 

–Vi har sett en jevn reduksjon i fattigdom de siste årene, i alle områder, til tross for utfordringene som oppsto som følge av pandemien, forteller Chopitea.

Nye initiativer

Målet om å få ned fattigdomsraten i Latin-Amerika og Karibia tvinger landene i  regionen til å tenke nytt, og flere bærekraftige initiativer har derfor blomstret de siste årene. 

Ett av disse initiativene er The Circular Economy Coalition of Latin America and the Caribbean. Dette tiltaket ble til i 2021, og har som mål å hjelpe landene i LAC-regionen med å samarbeide mer effektivt om sirkulærøkonomiske tiltak. 

Sirkulærøkonomi handler om utnytte naturressurser bedre, og baserer seg på tre hovedpunkter: 1) å redusere avfall og forurensning, 2)  å i så stor grad som mulig resirkulere og gjenbruke alt som kan gjenbrukes, og 3) å restaurere naturen. 

Dersom Latin-Amerika og Karibia klarer å få gode resultater med dette initiativet, vil regionen være ledende i utformingen av en lavutslippsøkonomi. 

Fortsatt store ulikheter

På tross av framgangen lever fortsatt hver fjerde person i Latin-Amerika og Karibia i fattigdom. 

Utelukker man Brasil og Mexico, ser man at fattigdommen har hatt en liten økning de siste årene. I en tredjedel av regionens land er fattigdommen høyere nå enn før koronapandemien. 

I Latin-Amerika og Karibia finner man også noen av landene i verden som har størst ulikhet mellom fattige og rike. 

Veien videre: Må investere i teknologi, økonomi og mennesker 

Spesielt viktig for Latin-Amerika og Karibia sin videre kamp mot fattigdom, blir regionens strategiske økonomiske utvikling framover. Flere eksperter peker på at ny teknologi vil bli et viktig satsingsområde for regionen framover. I tillegg vil det være avgjørende å fortsette å redusere arbeidsledighet, samtidig som minstelønnen økes.  

Noe annet som flere eksperter peker på er å investere i humankapital – altså befolkningens kunnskap og ferdigheter. Dette gjøres gjerne ved å sikre at alle har tilgang på utdanning og andre grunnleggende sosiale goder.