18. februar 2019
Solceller sikrer strøm på helsestasjoner
Flere hundre helsestasjoner i seks afrikanske land har nå fått installert solceller. Strømmen brukes blant annet til å kjøle ned medisin og vedlikeholde pasientjournaler. Den redder også liv under operasjoner og fødsler.
Siden begynnelsen av 2017 har mer enn 500 afrikanske helsestasjoner og sykehus fått installert solceller. Det er resultatet av prosjektet Solar for Health, som er et samarbeid mellom FNs utviklingsprogram og seks afrikanske land, deriblant Zimbabwe og Zambia. Solceller og batterier sikrer nemlig stabil strøm døgnet rundt.
I rurale områder er elektrisitet ofte en mangelvare, og det er et stort problem for avsidesliggende sykehus og klinikker. De kan ikke levere optimal hjelp hvis de må operere i lyset fra et stearinlys, eller når vaksiner uteblir fordi de ikke kan kjøles ned til riktig temperatur. Slike problemer kan bli løst ved hjelp av solceller.
– Vaksiner er helt grunnleggende for fremtiden til våre land, og de kan nå få lengre holdbarhetsdato. Solar for Health er svært viktig i forsyningen og forvaltningen av medisinske hjelpemidler, sier dr. Mwale Consity, som er overlege i Copperbelt-provinsen i Zambia.
En av de viktigste oppgavene for helsestasjonene er å hjelpe gravide og fødende. Dødeligheten er nemlig høy i de rurale områdene. Men med stabil strøm kan personalet redusere komplikasjonene i forbindelse med fødsel. Ingen fødsler foregår lenger i mørket, og keisersnitt kan bli foretatt døgnet rundt uten at en trenger å være redd for at strømmen svikter.
Solceller har også gjort det enklere å bruke pasientjournaler og å holde styr på medisiner fordi det ikke lenger oppstår dataproblemer på grunn av hyppige strømbrudd.
De gode erfaringene fra Solar for Health sprer seg nå til flere helseklinikker og andre land både i Afrika og Asia, deriblant Vietnam.