18. oktober 2017

Sopphytte styrker hiv-smittede

En gruppe hiv-smittede i Thailand har jobbet seg til høyere inntekt og mer respekt i sitt lokalområde ved å dyrke og selge spiselig sopp.

Foto: Plan International

Foto: Plan International

Dyrking av sopp har vist seg å være en suksess for hiv-smittede i Chiang Mai-provinsen i Thailand. Det forteller organisasjonen Plan International, som har opprettet et hiv/aids-senter på et sykehus i området.

Senteret formidler informasjon om hiv, og hjelper på samme tid friske og smittede sammen gjennom ulike fellesaktiviteter. Formålet er å styrke pasientenes selvrespekt og samtidig bryte ned fordommer og stigmatisering mot hiv-smittede i landet. Det er blant annet fremdeles slik at mange nekter å spise grønnsaker som har blitt dyrket frem av hiv-positive bønder.

En av aktivitetene på senteret går ut på å dyrke spiselig sopp i en liten hytte ved siden av sykehuset. Sopp er en populær matvare i Thailand, og de er samtidig lette å dyrke i det tropiske klimaet. Men det krevde en stor innsats når det gjaldt å opplyse lokalbefolkningen om at soppen ikke var farlig selv om de ble dyrket av hiv-pasienter. I ettertid har innsatsen båret frukt, og soppen er nå ettertraktet både på sykehuskjøkkenet og blant andre private kunder.

Overskuddet er respekt og profit

De nye kundene har gitt de hiv-smittede mer kontakt med mennesker.

«Før kom folk sjelden på besøk til hiv-senteret, men nå er det god stemning og folk besøker oss oftere. Noen kommer for å kjøpe sopp, andre for å drikke kaffe, men alle får en sjanse til å lære mer om hiv,» sier soppdyrkeren Khemkhaeng Sangwarn som er medlem av gruppen.

Prosjektet har ikke bare gitt soppdyrkerne større sosial kapital i området, men gir også økte økonomiske inntekter. Sopphytten gir ifølge Plan International et overskudd på omtrent 50.000 baht (ca 12 000 norske kroner) i året. Pengene deles mellom soppdyrkerne og hiv-senteret, som bruker inntekten til å opplyse om hiv. Overskuddet utgjør ikke mye i en norsk sammenheng, men siden 2016 har det vært nok til å både øke opplysningsinnsatsen av hiv og til å bygge en ny sopphytte.