30. april 2025

Storsatsing på tog i Europa

Europeere benytter seg stadig mer av tog som transportmiddel. Nå satser regjeringer og private investorer på å tilby flere avganger og å bedre togtilbudet i Europa i årene fremover.

Foto: Moiz K. Malik / Unsplash.

Det har blitt omtalt som “Europas pågående jernbanerenessanse» i The New York Times. Sett bort ifra en markant nedgang i forbindelse med pandemien, har tendensen det siste tiåret vært at europeere velger å ta toget stadig mer. Det viser tall fra Eurostat

I 2023 nådde togpassasjerertransporten i Europa nye høyder. Hele 429 milliarder passasjerkilometer ble tilbakelagt. Dette har resultert i at flere togavganger i Europa nå har sprengt kapasitet. For å holde tritt med økningen i etterspørselen, er myndigheter og investorer i europeiske land nå i gang med å akselerere utviklingen av togtilbudet. 

Mulighet for betydelige klimafordeler

Borgar Aamaas, seniorforsker ved CICERO Senter for klimaforskning, forklarer at hvorvidt det er klimafordeler å hente ved å ta tog i stedet for å fly, hovedsakelig kommer an på to forhold. 

– Det ene som spiller inn er om det er eltog, som er standard her i Norge, fremfor dieseltog, og hvilken elektrisitet som blir brukt. Det andre er hvor store utslippene fra utbyggingen av jernbanen er, og hvor mange som benytter seg av den.

– Om vi utnytter det allerede eksisterende jernbanenettet og bruker eltog drevet på fornybar energi, som i tillegg frakter mange passasjerer, er tog et betydelig bedre transportmiddel for klimaet enn fly, forklarer Aamaas. 

Grønn energi på skinner

Andelen solenergi i Europa har nå overgått kull. Denne utviklingen innen fornybar energi er dermed et steg i riktig retning for å gjøre transportårene i Europa mer klimavennlige. 

Kanskje kan også jernbanesporene brukes til å produsere deler av den grønne strømmen? I Buttes i Sveits er et pilotprosjekt med startup-selskapet Sun-Ways nå i gang. De utnytter plassen mellom togskinnene til å legge solcellepaneler som produserer grønn energi. Solcellepanelene er mulige å flytte på når togskinnene skal slipes og vedlikeholdes. Flere pilotprosjekter er under utvikling i Frankrike, Spania, Romania og Sør-Korea. Med denne løsningen utnytter vi allerede utbygget areal til solcelleenergi, i stedet for å bygge ut nye arealer. 

Flere togavganger og mer punktlighet

EUs grønne vekststrategi, som ble lansert i 2019, har som mål å redusere klimagassutslippene med 55% innen 2030 og tar til sikte på et klimanøytralt Europa innen 2050. Reisevirksomhet er løftet frem som et viktig punkt på agendaen for å redusere klimautslippene i Europa. 

EU vil gjennom sin handlingsplan for å bedre langdistanse og grensekryssende passasjertogtjenester gjøre toget til et toppvalg for reisende i Europa. 

Satsingen innebærer en oppgradering og mer effektiv bruk av det eksisterende jernbanenettet. Dette skal gi flere togavganger, mer punktlighet og bedre koordinering på tvers av landegrensene.

Det er ikke nok at europeere reiser mer med tog dersom dette kommer i tillegg til annen reisevirksomhet. 

For å få på plass mer klimavennlig transport er det flere tiltak vi kan gjøre, ifølge CICERO-forsker Aamaas.

– Det ene er å bytte transportmiddel til noe som er grønnere, som å bytte fra fly til tog. Det andre er å avkarbonisere, som innebærer å erstatte drivstoffet med fornybar energi og å gå fra dieseltog til eltog. Det samme gjelder for bil og fly. Det tredje er å redusere transportbehovet ved å ikke reise så langt – reise mindre og kortere.