5. desember 2024
Sierra Leone har gjort fødesengen tryggere
Solceller og ambulanser er to nøkkelingredienser som har gjort det tryggere å føde i Sierra Leone.
Foto: Annie Spratt / Unsplash
Det skulle ha vært en gledens dag. Magen var fullvokst, og den lille var klar til å komme ut for å møte mamma som var hjemme da fødselen startet. Med nød og neppe fikk hun kjempet seg til landsbyens helsehus. Helsepersonalet undersøkte henne og konstaterte at hun burde komme på sykehuset som lå en ambulansetur unna. Det var nemlig noe galt. Fødselen hennes var forsinket, og hun hadde akutt behov for hjelp.
– Men det var ingen ambulanse til å transportere henne til sykehuset, så hun måtte gå tilbake til huset sitt og 24 timer senere døde hun dessverre, forteller Lutomia Mangala, som jobber som lege og helseekspert på mødre- og barnehelse i UNICEF sin avdeling i Sierra Leone.
Den tragiske historien står ikke alene. Sierra Leone har inntil nå vært et av de farligste stedene i verden å føde.
I 2017 hadde Sierra Leone en mødredødelighet på 1120 dødsfall per 100 000 fødsler – kun overgått av Sør-Sudan og Tsjad. Til sammenlikning har Norge for eksempel en mødredødelighetsrate på 2 dødsfall per 100 000 fødsler.
Men heldigvis har Sierra Leones rate for mødredødelighet falt. På bare syv år har den blitt mer enn halvert, og ligger i dag på 443 dødsfall per 100 000 fødsler.
Lutomia Mangala sier det er fremdeles alt for høyt.
– Men fremskrittet har vært bemerkelsesverdig, og vi forventer fremdeles at raten sannsynligvis vil komme under 400 dødsfall neste år, forteller han.
287 000
Hva er mødredødelighet og hvorfor skjer det?
Mødredødelighet dekker over dødsfall i forbindelse med graviditeten, altså fra unnfangelse til 42 dager etter at graviditeten er avsluttet.
De typiske årsakene til mødredødelighet er:
- Alvorlige blødninger i forbindelse med fødselen, så kvinnen dør av blodmangel.
- Infeksjoner som kommer etter fødselen.
- Unormalt høyt blodtrykk under graviditeten, hvor kvinnen kan oppleve kramper eller havne i koma, og i verste fall stopper organene å fungere.
- Komplikasjoner i forbindelse med fødsel, for eksempel hvis barnet ligger feil vei, så det ikke kan komme ut.
- Usikre aborter: Mange steder i verden er abort ulovlig, og det tvinger mange kvinner til å gjennomføre usikre aborter – ved for eksempel å spise rottegift eller stikke skarpe gjenstander opp i livmoren – og det kan i noen tilfeller føre til død.
Manglende kunnskap og blålys
Halveringen av mødredødelighetsraten er et stort fremskritt. Men hvorfor var Sierra Leone egentlig et av verdens farligste steder å få barn?
Først og fremst fremhever Lutomia Mangala mangelen på medisin og utdannet helsepersonell. Utover det har de fleste sykehus dårlig medisinsk utstyr som ikke alltid fungerer.
– Vi har store, store problemer med strøm i Sierra Leone, forklarer han og fortsetter:
– Det kan noen ganger gå 24 timer uten strøm på sykehuset, og prøv å forestille deg et sykehus hvor mødre føder premature barn. Da er ikke strømbrudd optimalt.
Men en av de største årsakene til den høye mødredødeligheten var at kvinnene ikke kom på sykehuset for å føde, forklarer Lutomia Mangala.
I 2008 var det bare hvert fjerde barn som ble født på sykehus i Sierra Leone. Og det er det, litt enkelt forklart, to årsaker til.
– Mange av kvinnene visste ikke hvor viktig det er å føde på et sykehus, og på grunn av mangel på kunnskap visste de heller ikke når de burde dra til sykehuset for å få hjelp i forbindelse med graviditeten. Når det så tok beslutningen om å dra på sykehuset, så var det for noen allerede for sent, forklarer han.
For det andre handlet det om at det ikke var en ambulanse til å transportere kvinnen fra landsbygda til sykehuset, eller fra et sykehus til et annet. Enten fordi ambulansene var opptatte, ødelagt eller manglet drivstoff.
●Usikre aborter er også en av årsakene til at kvinner dør i forbindelse med graviditet. I Sierra Leone er abort ulovlig.
Verden over faller mødredødeligheten
I 2020 døde det omkring 800 kvinner i forbindelse med graviditet eller fødsel hver eneste dag – det er én kvinne hvert andre minutt. Risikoen for å dø på grunn av graviditet eller fødsel er fremdeles for høy.
Heldigvis er fødesengen i dag tryggere enn for to tiår siden. De siste tallene fra Verdens helseorganisasjon, WHO, viser nemlig at den globale mødredødeligheten har falt med mer enn en tredjedel mellom 2000 og 2020. Det tilsvarer at det hvert år overlever 160 000 flere fødende enn for 20 år siden.
Kilde: WHO
Flere føder på sykehuset
Men mange av problemene er det heldigvis blitt rettet opp i. I dag føder mer enn 90 prosent på sykehuset. Det er takket være en massiv innsats fra regjeringen og forskjellige organisasjoner som for eksempel UNICEF.
Lutomia Mangala forklarer at regjeringen har sørget for at gravide, ammende mødre og barn under fem år kan få gratis behandling på offentlige sykehus. Utover det har også mengden og tilgangen til medisin blitt markant bedret.
Han forteller også at regjeringen har styrket ambulansesystemet, så det har kommet flere ambulanser og man er mer sikker på at ambulansene faktisk funker når det er bruk for dem.
– Det betyr at det nå er lettere å transportere kvinnene fra lokalsamfunn til sykehus, eller hvis de skal flyttes fra et sykehus til et annet, forklarer han.
I fjor hjalp ambulansene 53 000 sierraleonske kvinner til sykehuset, så de kunne føde i sikre hender i stedet for å bli overlatt til seg selv i lokalsamfunnet.
Men det er ikke bare transporten til sykehuset som har blitt bedre. Gravide kvinner oppsøker også i høyere grad selv sykehuset.
– Vi har omkring 8400 helsearbeidere som hjelper til med å spre informasjon om hvor viktig det er at fødselen skjer på sykehusene, sier Lutomia Mangala og fortsetter:
– Så det er derfor vi har sett et så markant fall i antall kvinner som føder hjemme.
Flere hender og mer solenergi
Selv om det har skjedd et enormt fremskritt, er antall mødre som dør under fødsel fremdeles for høyt. Men Sierra Leone gir ikke opp kampen nå.
Fremover vil det fremdeles være fokus på å forbedre transporten til sykehus, sier Lutomia Mangala. Han peker på at det vil bli utdannet mer helsepersonell, og at det helsepersonellet som allerede eksisterer vil bli bedre.
Utover det skal flere sykehus gå over til solenergi, så de i høyere grad unngår strømbruddene som går utover det medisinske utstyret.
– Vi begynner allerede å se en stor forskjell på de sykehusene som bruker solenergi med de som ikke gjør det, og vi kan se at de unngår strømbrudd, slår Lutomia Mangala fast.
●Verden over steg andelen fødsler med utdannet helsepersonell fra 63 prosent i 2000 til 83 prosent i 2019.
Siste
11. november 2024