5. mai 2022

Asiatiske land setter nye solceller i sjøen. Bokstavelig talt.

Solceller er det nye populære. I Asia fosser det frem med innovative løsninger, som kan utnytte vann i stedet for land til de skinnende panelene.

Flere asiatiske land tar i bruk kanaler og elver til socellepaneler. Illustrasjon: Emma Louise Svane

Flere asiatiske land tar i bruk kanaler og elver til socellepaneler. Illustrasjon: Emma Louise Svane

De gir grønn energi, høster solens ubegrensede energiressurser og er de fleste steder blitt billigere enn kull – og gasskraftverk. Solceller vinner frem verden over – selv der, hvor det ved første øyekast ikke er plass til de. 

Tradisjonelt har solceller vært plassert på store landområder eller hustak. Men hvem sier at solceller absolut skal plasseres til lands og ikke til havs? Nå har flere asiatiske land satt Petter Smart-prosjekter i sjøen. Her taes nemlig vannløp, kanaler og elver i bruk. 

Den flytende slags 

Flytende solceller har blitt en hit i Asia. I Sør-Korea har problemet med plassmangel blitt til litt av et blomstrende eventyr. Her har man oppført over 92 000 flytende solpaneler, formet som 17 kjempemessige blomster i et reservoar i det sørlige Hapcheon-amt i Sør-Korea. Til sammen kan de produsere 41 megawatt og levere strøm til 20 000 hjem.

I India skal man til å ferdiggjøre et kjempeanlegg på Omkareshwar-demningen, som skal stå ferdig innen 2023 og gi en effekt på 600 megawatt. Thailand kan skryte med å ha verdens største flytende hybridanlegg av vannkraft og solceller, som kan lage strøm fra solceller om dagen og vannkraft fra den eksisterende demningen, når solen ikke skinner. 

I følge Lykke Margot Ricard, som er lektor på institutt for innovasjon og teknologi på Syddansk Universitet, er det nødvendig med nye løsninger for å nå målene om fornybar energi i fremtiden: 

– Det er viktig å ha flere energiforsyningstyper i bruk. Her er solcellepaneler god, fordi de tar cirka tre til fem år å bygge, noe som er relativt kort tid i forhold til andre energianlegg.  

Ikke kun fornuftig ved plassmangel

Det første flytende solcelleanlegget ble bygget i Japan i 2007. Syv år senere var det imidlertid fortsatt sparsomt med antallet på verdensplan. For i 2014 var det kun installert nok til å gi en effekt på opp til 5 megawatt, avhengig av værforholdene, noe som omtrent tilsvarer det en havvindmølle produserer. Siden da har det virkelig tatt fart. Alene fra januar til september i 2018, ble det installert så mange flytende solceller på verdensplan, at de kunne gi 512 megawatt under ideelle forhold. 

Flytende solceller er ikke kun en fordel ved plassmangel. Panelene er også med til å minske fordampningen av vann, fortelle Lykke Margot Ricard. 

– Vannmangel og tørke er et problem i mange av de sørlige landene, hvilket solpaneler på vannet kan hjelpe på fordampning. 

Panelenes plassering på vannet er også med på å forbedre vannkvaliteten ved å kutte ned på veksten av alger, alt i mens vannet kjøler panelene og gjør de 10-15 prosent mer effektive enn solpaneler på land. 

Løsningen er imidlertid dyrere enn solceller på land, men Verdensbanken forventer at prisen vil falle over tid, og at verden vil få enda fler i fremtiden. Ifølge de er det globale potensialet for flytende solceller på 400 gigawatt, noe som kan fordoble den eksisterende installerte kapasiteten av solcelleanlegg på land.