5. desember 2016
Iraks myrområder stiger igjen
For 15 år siden holdt Iraks unike og livsviktige myrområder på å tørke ut. Nå gjenoppstår de fra ørkenen.
Etter flere tiår med gradvis uttørking, vender livet nå langsomt tilbake til det historiske og rike myrområdet al-Ahwar sør i Irak.
Al-Ahwar er et av verdens største innlandsdeltaer, men områdets rike dyreliv og unike kultur var nær på å bli utryddet som følge av flere tiår med bygging av demninger og drenering i tiden under Iraks tidligere diktator, Saddam Hussein.
I 2003 var al-Ahwars våtmarker redusert til under ti prosent av det opprinnelige arealet på 20.000 kvadratkilometer. Senere har rivingen av demninger igjen latt vann fra Iraks to store floder, Tigris og Eufrat, flyte til området, noe som foreløpig har gjenopprettet mer enn 50 prosent av det livgivende myrområdet.
“Det er et unikt økosystem, regionalt og globalt, og det største vassdraget i Midtøsten, med et stort biologisk mangfold og en kulturarv som går mer enn 5000 år tilbake i tid,” sier Diane Klaimi, som er miljørådgiver i FNs Miljøprogram UNEP, som fra 2004 har samarbeidet med den irakiske regjeringen om å sikre en bærekraftig beskyttelse og forvaltning av de historiske myrområdene.
Likevel utfordres fremdeles den gode utviklingen av tiltagende tørke i regionen og bygging av demninger i nabolandene Tyrkia og Iran, som ifølge FNs beregninger reduserer vanntilførselen til området med opp mot 60 prosent.
Al-Ahwar
- I juli 2016 ble al-Ahwar inkludert på UNESCOs verdensarvsliste begrunnet med områdets unike biologiske mangfold og mesopotamiske kulturarv. I alt fikk fire våtmarker og tre arkeologiske steder plass på listen.
- Ifølge FN vender de opprinnelige innbyggere i al-Ahwar, også kjent som “myr-araberne”, i disse årene langsomt tilbake til området, hvor de tradisjonelt har levd som fiskere og risbønder.
- Iraks myrområder er et viktig hvileområde for mange ulike trekkfugler som tar turen turen mellom Sibir og Afrika.