20. mars 2018

Ny metode får nødhjelp fortere frem

En stor andel av nødhjelpen fra Verdens Matvareprogram kommer raskere frem til tørke- og sultrammede områder. Nå sendes maten i forveien før potensielle kriser oppstår, i stedet for i etterkant.

Foto: Albert González Farran CC BY-NC-ND 2.0 UN  / Flickr

Foto: Albert González Farran CC BY-NC-ND 2.0 UN / Flickr

Flere land i Afrika har vært rammet av tørke i flere år, men nå har det begynt å regne i Somalia, Etiopia, Djibouti, Kenya og Uganda. Dette betyr at befolkningen har en sjanse til å høste igjen, og dermed bli selvforsynt med mat. Tørken har vært kritisk, men det har likevel ikke vært en sultkatastrofe slik det har vært tidligere.

FNs Matvareprogram (WFP) har vært med på å forhindre sultkatastrofen ved å sende tonnevis av mat til millioner av mennesker i områdene. Det som er nytt er at WFP nå sender maten i forkant. Det sparer tid når sulten første rammer, og det har vist seg å redde mange liv.

Matvareprogrammets landdirektør i Etiopia har kalt den nye måten å jobbe på for “en av de mest bemerkelsesverdige endringene i WFPs 50 år lange historie”.

WFP er avhengig av at privatpersoner og andre nasjoner donerer penger til nødhjelpsarbeidet, siden de ikke får midler automatisk gjennom FN-budsjettet. Derfor ble hjelpen fra WPF tidligere levert med en forsinkelse, fordi først måtte FN-organisasjonen konstatere at det var en sultkrise i et land, og deretter be det internasjonale samfunnet om penger. For så å kjøpe inn maten, pakke og sende den, før den til slutt ble fordelt i det sultrammede landet.

I dag er prosessen gjerne motsatt. WFP starter med å kjøpe mat i god tid, mens det ikke er mangel på forsyninger, og matvareprisen er lav.  Maten sendes så til lagre i de områdene hvor det er sannsynlig at det blir behov for den i fremtiden, for eksempel på Afrikas Horn. Når tørke og potensiell sultkatastrofe inntreffer, kan WFP levere nødhjelpen ca. 60 prosent raskere enn før – noen ganger på én dag.

Med den nye metoden blir nesten halvparten av maten kjøpt lokalt. Dette er med på å støtte mottakerland sin egen økonomi og små lokale produsenter av matvarer.