5. mai 2025
Urfolk hever stemmen på sosiale medier: - Ikke bare for oss, men også for deg
«Fake news», avhengighet og unges nettbruk bekymrer mange, men for noen har internett blitt et uunnværlig verktøy i kampen for rettigheter. Urfolk verden over bruker kreativitet gjennom foto og tekst for å synliggjøre utfordringene de står overfor – nettopp på internett.

Kanamari-folket kjemper for å beskytte Amazonas’ naturressurser - dette gjør de blant annet ved å bruke internett og sosiale medier. Foto: Amazônia Real.
Javari Valley er en av de mest isolerte regionene i Amazonas i Brasil og huser den høyeste konsentrasjonen av isolerte urfolk i verden. National Geographic forteller at blant dem er Kanamari-folket. De lever for det meste av naturen, men både Kanamari-folket og omgivelsene deres er truet av utenforstående som tjener på naturressurser i Amazonas. Mineraler, tømmer og dyreliv er blant det urbefolkningen prøver å beskytte, men som stadig blir truet av ulovlig tømmerhogst, fiske og gruvedrift.
De aller færreste av urbefolkningen i Javari Valley har mye kontakt med verden utenfor. Men nylig har flere som kjemper for urfolksrettigheter tatt i bruk mobiltelefonene sine for å dokumentere og kommunisere hvordan de jobber for å beskytte naturen og landet sitt, med verden. Blant dem er 20 år gamle João Kanamari fra Kanamari-folket. Han sier til National Geographic at de ønsker at verden skal se dem, slik at de kan hjelpe dem.
– Vi patruljerer disse farlige farvannene for å beskytte vårt territorium – ikke bare for oss, men også for deg. Amazonas er vår regjering, vår far og vår mor. Vi kan ikke overleve uten henne, og som vi nå forstår, kan ikke du det heller.
Får tilgang på verktøy for å fortelle egne historier
Også i Ecuador har internett og media blitt tatt i bruk av urbefolkning for å kjempe for urfolksrettigheter. Medieorganisasjonen Mongabay skriver om hvordan den ideelle organisasjonen People’s Planet Project (PPP) fra Nederland, fokuserer på filmskaping som et verktøy for at ulike urbefolkningssamfunn kan bruke stemmen til å fortelle sine historier.
– Gir du lokalsamfunnene verktøyene til å fortelle sine egne historier, deler de det som er viktig for dem. Det handler om å forsterke stemmene deres, sier Abdel Mandili, grunnlegger av PPP, om måten urbefolkningen har tatt i bruk sosiale medier.
Jerónimo Zúñiga er koordinator for urfolksfortellinger i Amazon Frontlines, en uavhengig ideell organisasjon basert i den ecuadorianske Amazonas. Zúñiga forteller til Mongabay at urfolksungdom i Amazonas finner nye måter å heve stemmene sine på og å dele kampene sine for å beskytte sine liv, kulturer og territorier, med omverdenen.
Bevarer og viderefører språk, kultur og tradisjoner
United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), fremhever viktigheten av at media legger til rette for inkludering og meningsfylt engasjement for urfolk i samfunnet. Det kan bidra til økt respekt for meningsmangfold, ytringsfrihet og fredelig sameksistens.
På sine nettsider påpeker UNESCO at urfolksmedier har utviklet seg fra lokalsamfunnsbaserte initiativer til en raskt voksende mediesektor. Dette gir urfolk muligheten til å gjenopprette, bevare og videreføre språk, kultur og tradisjoner – samtidig som de får oppmerksomhet rundt utfordringene de står overfor.

I Ecuador har det blitt satt i gang et prosjekt hvor urfolk får opplæring i å lage dokumentarfilmer. Håpet er at dette kan løfte deres stemme, problemer og historier. Foto: Victor Barro/Friends of the Earth International.
Samler journalister og mediearbeidere med urfolksbakgrunn
I 2016 ble Indigenous Media and Communication Caucus etablert under FNs permanente forum for urfolkssaker (UNPFII), av urfolksjournalister fra Bolivia, Guatemala, Nepal og Venezuela. Gruppen skal skape en global plattform for urfolksjournalister og medier, styrke felles innsats for å fremme urfolks rettigheter og mediekommunikasjon, samt arbeide for en mer demokratisk urfolksmediesektor.
Indigenous Media and Communication Caucus utarbeider felles uttalelser og anbefalinger til FN. Etter opprettelsen har representanter fra hvert land jobbet med å spre budskapet og utvide nettverket, og de har siden levert innspill til FN og andre internasjonale fora.
Arbeidet for å heve urfolksstemmer i moderne medier støtter flere av FNs bærekraftsmål: Mål 13: Bekjempe klimaendringer, Mål 10: Redusere ulikhet, og Mål 16: Fred, rettferdighet og sterke institusjoner. Mål 16 har delmål om å sikre rettferdighet og beskyttelse for alle, inkludert urfolk.
Ifølge FNs erklæring om urfolks rettigheter, skal urfolk ha rett til selvbestemmelse, å beskytte kulturen sin og å ha kontroll over sine landområder. Dette er rettigheter som kan fremmes med bruk av internett og sosiale medier, noe blant annet Kanamari-folket er med å bevise.