24. oktober 2018

Costa Rica sikter mot å bli verdens første land fritt for fossilt brennstoff innen 2021

Den nye presidenten til Costa Rica, Carlos Alvardo, sa i en tale niende mai i år at de sikter mot å bli det første landet i verden som blir fullstendig karbonfritt. Per dags dato er nittini prosent av deres strøm hundre prosent fornybar.

Foto: CC BY-SA 2.0 Bernal Saborio / Flickr

Foto: CC BY-SA 2.0 Bernal Saborio / Flickr

Costa Rica er det landet med størst biologisk mangfold i hele verden og har verdens andre største regnskog etter Amazonas. En tredjedel av landet er naturreservat. Landet satser også stort på økoturisme. Presidenten ser det derfor som et viktig mål å sikre at Costa Rica er et miljøbevisst og bærekraftig samfunn til eksempel for resten av verden, melder nyhetsredaksjonen La Hora.

Det som holder landet igjen fra å bli fullstendig fossilt brennstoff-fritt er trafikksektoren. President Alvardo ønsker derfor å gjøre all offentlig transport elektrisk eller hybrid.

De ønsker ikke å forby fossilt brennstoff, men først og fremst gi insentiver for at innbyggerne skal foretrekke å kjøpe elektriske biler framfor fossilbiler, melder nettmagasinet VOX.

Utbygging av jernbanen i landet

I mange år har så å si all jernbane i landet vært nedlagt, men de siste årene har costaricanske myndigheter gjenåpnet flere avganger som beveger seg til og fra de største byene og inn til hovedstaden San Jose, hvor de fleste arbeidsplasser i landet ligger. Dette er med på å fjerne en del veitrafikk og minske landets utslipp, forteller arbeidstaker og pendler Brandon Arias. Han bor i en av landets største byer, Alajuela, og pendler daglig med sin egen bil inn til sin arbeidsplass i hovedstaden San Jose.

– Jeg stoler ikke på at toget vil gå tidsnok til at jeg tør å selge bilen min enda. Dessuten trengs det flere avganger og flere spor, forteller han.

Likevel er han optimistisk til President Alvardo sin plan og er positiv over den utbyggingen av jernbanen som allerede har funnet sted i landet. Hvis løftet til president Alvardo og hans regjering om et land fritt for fossilt brennstoff innen 2021 blir oppfylt, vil Costa Rica gå inn i historien som det første landet i verden som oppnår et slikt mål.

Fakta om Costa Rica

  • Republikk i Mellom-Amerika
  • Innbyggertall: 4,9 millioner
  • Landet har ikke hatt noe militær eller sivilforsvar siden 1949
  • 1/3 av landet er et naturreservat
  • De har et stabilt demokrati og en fungerende velferdsstat.

Kilde: https://www.fn.no/Land/Costa-Rica