3. april 2020
Færre plastposer på paradisstrand
Et forbud mot plastposer begynner nå å få effekt på den tropiske øya Bali. Det viser opptellingen etter den årlige strandryddedagen på øya.
På den tropiske øya Bali har organisasjonen Bye Bye Plastic Bags gjennomført den årlige oppryddingen av søppel på øyas strender. Totalt deltok 12 500 frivillige som samlet inn 20 tonn avfall på 115 ulike steder på øya.
Navnet Bye Bye Plastic Bags skyldes at organisasjonen i utgangspunktet fokuserte på å oppnå et forbud av engangsplastposer. I juli i fjor ble det innført et forbud mot ikke bare plastposer, men også andre engangsprodukter av plast, blant annet sugerør og skumplast.
Det er indikasjoner på at forbudet mot plastposer allerede har en effekt. Hvert år gjennomfører organisasjonen en opptelling av hvor mye avfall bestående av plast som er samlet inn på strendene. Siden i fjor har andelen plastavfall falt fra 15 prosent til 9 prosent. Det er imidlertid langt fra bare plastposer og sugerør som havner i naturen og havet. Plastsandaler, matemballasje, tannkrem og sigarettstumper ble også plukket opp og fjernet.
Flere av de frivillige er unge, og den yngste koordinatoren for et team med søppelplukkere var kun 10 år gammel. Det tilsvarer alderen til Isabel Wijsen da hun grunnla organisasjonen Bye Bye Plastic i 2013, sammen med sin da 12 år gamle søster Melati. De to søstrene ble verdenskjent for å ha oppfordret til motstand mot alt plastavfall, som gradvis ødela Balis natur og omdømme som ferieparadis.