7. februar 2022

Full kraft på tusenvis av grønne solskoler i India

Nytt solcelleprosjekt skal produsere grønn strøm til skoler i en indisk delstat. Det er både billigere, bedre for CO2-regnskapet og sikrer klasserommene forutsigbare strømkilder.

 

25 000 skoler i Indias nordøstlige del av Vest -Bengal vil bli utstyrt med solcellepaneler. Grafikk: Eva Søe Olsen. Foto: Yogendra Singh & Cristi Goia, on Unsplash

25 000 skoler i Indias nordøstlige del av Vest -Bengal vil bli utstyrt med solcellepaneler. Grafikk: Eva Søe Olsen. Foto: Yogendra Singh & Cristi Goia, on Unsplash

Sorte, blanke solcellepaneler skinner om kapp med solstrålene. I tusenvis pynter de flere av takene på skolene som ligger i fjerntliggende områder i Indias nordøstlige del av Vest-Bengal.

Her er West Bengals Sunshine Schools-prosjektet i full gang. Planen er å utstyre 25 000 skoler med solcellepaneler og legge til totalt 250 megawatt ren energi til strømnettet innen 2030. Prosjektet tar sikte på å installere solceller på 1000 skoler i året. Det gir ikke bare grønn strøm til mange barn, men målet er også at hver skoles CO2-utslipp skal reduseres med 10 tonn i året.

– Et av våre grunnleggende mål er å koble skoler som lå i fjerntliggende områder, med kraftig og lett tilgjengelig strøm, slik at selv barn i distriktene kan dra nytte av de siste utdanningsfasilitetene, sa Ratan Mondal i et intervju med Thomson Reuters Foundation. Han er styremedlem i West Bengal Renewable Energy Development Agency som driver prosjektet.

Strøm gir mulighet til bedre utdannelse

Skolen i den fjerntliggende byen Kakdwip er en av de 1800 skolene i Vest-Bengal området som så langt har hatt de skinnende svarte panelene på takene. Før slet skolen med svingende og lav strømforsyning, men nå er det ingen problemer med å få strøm til datamaskinene eller lage mat på skolekjøkkenene, takket være av solenergisystemet som forsyner skolen med all den energien den trenger.

Faktisk har skolene ofte energi til overs. Den ekstra strømmen fra solfylte dager sendes inn i det nasjonale strømnettet. Når solen ikke skinner kan skolene hente strøm fra nettet. Dette er noe som har redusert skolenes strømregninger betydelig.

Skolen Bankisole Akshoy Kumar Institution har spart så mye på strømregningen de siste to årene at de har kunnet bruke pengene på å plante trær, ansette flere lærere og vedlikeholde skolens sanitærforhold.

Det er spesielt skoler i distriktene som får solcellepaneler og nye utdanningsfasiliteter. Det er også her det er ekstra behov for dem. Fordi det er stor forskjell på utdanningsnivået avhengig av om man er fra landet eller en by i India. I 2018 kunne 73,5 prosent av mennesker over syv år i distriktene lese, mens tallet var nesten 88 prosent i urbane områder.