30. mai 2024

Globale grønne rekorder: Sol og vindkraft øker, men tørke spenner bein på det ventede fallet på CO2-kurven

Det er uunngåelig at klimagassutslippene fra verdens strøm når toppen, sier tenketank. Men det er vanskelig å si når det skjer.

Utbyggingen av solceller og vindmøller slår alle rekorder. Foto: Jiri Rezac / Climate Group // Flickr

Utbyggingen av solceller og vindmøller slår alle rekorder. Foto: Jiri Rezac / Climate Group // Flickr

2023 var et rekordår for bærekraftig energi. Verden over ble det satt opp ekstremt mange solceller og vindmøller og grønne teknologier dekket en stor andel av verdens strøm: 40 prosent er nå uten CO2-utslipp. 

Det betyr at vi står ved en nedgang av klimagassutslipp fra den globale strømproduksjonen, og deretter et langsiktig fall av utslippene. Strømsektoren har den største klimabelastningen, så det er ekstremt viktig for den globale klimakampen.

Det viser den årlige analysen av verdens strømsektor fra den internasjonale energitenketanken Ember, som nettopp har blitt publisert. 

Den bærekraftige energiens fremtid er her. Særlig solenergi akselererer raskere enn noen hadde trodd var mulig, uttaler Dave Jones fra Ember, en av hovedforfatterne bak analysen.

Men det hele er ikke gull og grønne skoger. Fordi det blir fremdeles fyrt i verdens kullovner, og klimagassutslippene fra strømproduksjonen slo nylig rekord: I fjor steg den med 135 millioner tonn CO2 i forhold til 2022. 

Tørke i veien

Håpet er at 2023 vil bli det siste rekordåret for utslippene – de må nå en topp før de kan falle. Men ifølge Ember er de bakenforliggende, strukturelle forholdene for verdens strømproduksjon slik at det kommer et fall før eller siden: Den grønne veksten er enorm og veksten av fossil energi blir hele tiden mindre.

Fallet i utslippene fra strømsektoren er nå uunngåelig. 2023 var sannsynligvis da det snudde – med de siste rekordstore utslippene fra strømsektoren – et stort vendepunkt i energihistorien, sier Dave Jones.

Faktisk “burde” fallet har skjedd allerede i fjor, men flere store land som Kina, India, Mexico og Vietnam brukte mot all forventning kullkraftverkene i større grad, da de ble rammet av tørke, noe som spente bein for lands vannkraft. 

Det er altså ikke sikkert at fallet skjer i år. Men det viktige er ikke om det store skiftet skjer akkurat neste i år eller neste år, skriver Ember, men at sol- og vindenergi har endret den langsiktige utviklingen for verdens energisystem. 

På under 20 år har utbyggingen av solceller og vindmøller avverget utslippene av 19 milliarder ekstra tonn CO2. 

“Fallet i utslippene fra strømsektoren er allerede en realitet i mange land, og scenen er nå satt for at de globale utslippene skal starte fallet”, konkluderer analysen.

Solenergi

har vært den raskest voksende energitypen i 19 år på rad

Kina sitter på første plassen når det gjelder grønn energi. Landet bygde mer sol- og vindkraft enn resten av verden til sammen i 2023.