5. november 2019

Klasserom bygget av plastavfall

Nå kan barn i Elfenbenkysten få klasserom laget av plastavfall. En ny plastmurstein kan hjelpe miljøet og få flere utsatte barn i skole.

To fluer i en smekk. Slik beskriver FNs Barnefond UNICEF forsøket med plastmurstein, som de forventer kan hjelpe mange utviklingsland mot mindre sløsing av ressurser og bedre utdannelse for utsatte barn.

«Jeg synes det er et godt eksempel på å sette problem og løsning i samme båt. Det er mange barn utenfor skolegang, og Elfenbenkysten har et stort avfallsproblem. Ved å koble disse utfordringene finner vi en løsning,» sier Line Grove Hermansen, kommunikasjonsrådgiver i UNICEF.

UNICEF har inngått et samarbeid med den colombianske virksomheten Conceptos Plastico i Colombia, som har skapt en teknologi hvor plastavfall som flasker, poser og bildekk blir omsmeltet og formet til murstein. Forestill deg LEGO-klosser. Mursteienen kan i likhet med LEGO-klosser settes sammen uten mørtel eller lim. Det gjør det både rimeligere og mer effektivt å bygge flere skoler.

Så langt er det bygget 25 klasserom i Elfenbenkysten, og UNICEF har planlagt å bygge 528 klasserom innen 2021. Det vil gi 25.000 barn skolegang og avlaste overfylte klasserom.

Plastavfallet blir innsamlet i den største byen i Elfenbenkysten, Abidjan, og det krever i gjennomsnitt fem tonn plastikk for å produsere murstein til et klasseværelse.

I dag blir kun fem prosent av avfallet i Abidjan gjennomgått, og resten ender på deponeringsanlegg eller i havet. Samtidig mangler 15.000 klasserom i Elfenbenkysten.

Forsøket med plastmursteinen varer i to år, og har initiativet suksess, ønsker UNICEF en spredning av initiativet til andre verdensdeler