5. desember 2019

Paradisøy skal sortere avfall

Det holder ikke å bare forby plastposer. Den tropiske turistøyen Bali vil nå også ta hånd om de store mengdene husholdningsavfall.

Bali har vært godt dekket i nyhetene i år etter at øyen innførte forbud mot plastposer og noen typer engangsplast. Det skjedde etter en flerårig kampanje fra de to indonesiske tenåringssøstrene Melati og Isabel Wijsen.

Men det er ikke nok å forby engangsplast når øyens innbyggere hver dag produserer 4000 tonn avfall. Halvparten av søppelet ender på overfylte søppelfyllinger, mens den andre halvparten brennes eller ender opp i elver og i havet.

Derfor har Balis guvernør nå vedtatt at øyen skal innføre avfallssortering av både husholdningsavfall og avfall fra virksomheter.

«Det skal selvfølgelig være personen som skaper avfallet som har ansvar for å håndtere avfallet,» sier guvernøren ifølge Indonesias statlige nyhetsbyrå, Antara.

De nye reglene gir borgerne ansvar for å sortere deres avfall, mens myndighetene får ansvar for å opprette gjenbruksplasser, hvor folk kan levere avfallet.

Den slags gjenbruksplasser har blitt opprettet flere steder i Indonesia de siste årene. Til gjengjeld for å levere søppelet, får folk ofte litt penger eller fødevarer. Noen steder blir pengene utbetalt, mens landsbyer sparer sammen andre steder for å investere i noe til lokalområdet, for eksempel lekeplasser.

De siste årene har Bali i økende grad blitt kritisert for å la avfall og turisme ødelegge øyens naturlige skjønnhet. Guvernøren håper at forbudet mot engangsplast vil fjerne 70 prosent av plastavfallet, og at den bedre håndtering av husholdningsavfallet vil hjelpe enda mer. Ifølge avisen Jakarta Post varsler Bali også om å legge en avgift på 10 dollar på hver av de omkring seks millioner turistene som besøker øyen hvert år. Pengene skal etter planen brukes til å bevare øyens natur.