12. april 2018

Tre gode nyheter fra Palestina

Positive initiativ finnes overalt – selv på et av verdens mest utrygge steder.

Påsken var en urolig tid på Gazastripen. Demonstrasjoner utviklet seg etter hvert til sammenstøt mellom palestinere og israelske styrker. 17 palestinere ble drept og over 1400 ble såret, melder NTB. Når man leser nyheter om Palestina vil det som oftest være lignende hendelser som preger rapporteringen. Men også her finnes det gode nyheter. Her er tre av dem:

Fredsmarsj

I Ramallah, på Vestbredden, var minnesmarkeringen for dem som døde under demonstrasjonene preget av samhold. Den ortodokse kirkens tradisjonelle påskefeiring ble gjort om til en minnesmarkering hvor både kristne og muslimer deltok sammen. Resultatet ble en tverreligiøs fredsmarsj gjennom Ramallahs gater.

– Det er ingenting som skiller muslimer og kristne. Vårt blod er ett, uttalte Layal Ghannam, guvernør av Ramallah og al-Bireh, til Al-Jazeera under fredsmarsjen.

Fra aske til gründervirksomhet

Se for deg følgende scenario: store deler av byen du bor i har blitt rasert to ganger på seks år. Tilgangen på byggematerialer er strupet. Det er vanskelig å gjennomføre reparasjoner og bygge nye hus. Majd Masharawi og Rawan Abdelatif befant seg i denne situasjonen. De utviklet like så godt en ny type murstein.

Ingeniørene, som er i begynnelsen av tyveårene og bosatt på Gazastripen, trosset tradisjonelle kjønnsroller ved å begi seg inn i byggebransjen. Nå har de to unge kvinnene produsert verdens første mursteiner som består av resirkulert aske fra kull og treverk. Etter ett år med testing sitter entreprenørene igjen med mursteiner som er både sterkere, lettere og billigere enn vanlige mursteiner på Gazastripen. Dette melder flere store mediehus.

Mursteinene resirkulerer potensielt farlig avfall, og har derfor fått navnet «GreenCake». Konseptet er overførbart til andre land som bruker kullenergi, og kan være med på å redusere avfallet fra kulldrift globalt.

– Store mengder aske dumpes på søppelfyllinger. Vi utviklet derfor en måte å bruke denne asken til å lage GreenCake-mursteiner. Dette er en miljøvennlig oppfinnelse, ikke bare for Gaza, men for hele verden, forklarer Masharawi i en av prosjektets informasjonsvideoer på YouTube.

Videoen er en del av en større kampanje for å tiltrekke seg investorer. Masharawi og Abdelatif trenger penger for å utvikle GreenCake videre, og har satt opp en egen nettside for folkefinansiering («crowdfunding») av prosjektet.

Jordbruk uten jord

– Jeg har alltid trodd at jordbruk betyr å gro planter i jorden. Da jeg hørte at det var mulig å dyrke mat uten jord syns jeg det var rart, og hadde lyst til å prøve det, fortalte Iman Naffal til BBC da de var på besøk på Gazastripen.

Lite jordbruksareal og restriksjoner på kunstgjødsel gjør tradisjonelt jordbruk vanskelig på Gazastripen. Heldigvis finnes det måter å dyrke mat uten dette.

Aquaponics er en relativt ny måte å drive jordbruk på. Strengt tatt er det ikke snakk om jordbruk, ettersom metoden kombinerer fiskeoppdrett og matdyrking uten jord. Dette settes sammen til et økosystem med planter på topp og fisk på bunn. Skittent vann fra fiskeoppdretten pumpes opp til plantene. Grønnsakene suger til seg all næringen og sender rent vann ned igjen til fiskene. På den måten sparer man vann og fjerner behovet for jord og kunstgjødsel.

Mennesker som Naffal får dermed både fisk og grønnsaker på middagsbordet. Hun bruker aquaponics for å dyrke mat i en liten hage rett ved huset, og hun er ikke den eneste.

Palestinsk lokalbefolkning og FAO, FNs organisasjon for ernæring og landbruk, har samarbeidet om å anskaffe og drifte slike lukkede økosystemer på urbane takterrasser. FAO melder at resultatene har vært gode. Mangel på en stabil strømtilførsel har vært utfordrende, men bruk av solcellepanel for å drifte økosystemets pumper er en mulig fremtidig løsning.