27. februar 2020

Malaysia renser elv med ny oppfinnelse

Det har kostet hardt arbeid å fjerne søppelhauger langs en elv i Malaysia. En nyutviklet maskin som fanger plast skal hjelpe med å holde elven og havet fritt for søppel fremover.

Foto: The Ocean Cleanup

Foto: The Ocean Cleanup

For få år siden var Klang-elven så fylt med avfall at den lignet en våt søppelfylling. Elven, som renner gjennom Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, var på enkelte plasser så fylt med plast og annet avfall at fartøy knapt kunne komme igjennom og store mengder fløt videre ut i havet. 

Men siden 2016 har myndighetene fått ryddet opp i elven og fjernet 50.000 tonn avfall fra elven og rundt dens bredder, hvor avfall ofte har blitt dumpet ulovlig. Det skriver nyhetsmediet Breaking Asia. Ifølge den malaysiske avisen The Star er elvens vannkvalitet også blitt bedre og byen har nå planer om å utvikle økoturisme i området ved å bygge en 1,6 km lang gangbro langs elven, slik at turistene kan komme helt tett på mangrovetrærne. 

Husbåt med fangarm

Likevel fortsetter det å flyte plast nedover i elven. For å forhindre at det skal flyte ut i havet er det satt opp en plastfanger, noe som organisasjonen The Ocean Cleanup har begynt å sette opp i flere av verdens elvemunninger. På avstand ligner plastfangeren en husbåt, men det er en maskin som består av tre deler. En blokkeringsarm fanger inn flytende avfall, hvorav mesteparten er plast. Strømningene i elven får avfallet til å samle seg foran selve maskinen hvor et solcelledrevet transportbånd transporterer søppelet opp i et containersystem. Under optimale forhold kan maskinen fange opp mot 100 tonn plast daglig. Inntil videre ender plastavfallet på en søppeldynge, men Malaysia har til hensikt å begynne å gjenbruke en større del av det innsamlede plastavfallet fremover.

Gammel idé fra Guatemala

Det er ingen nyhet at man kan sette ut nett eller sperringer i vannet for å fange plast i elvene. Tidligere er det blitt gjort i mindre skala blant annet i Guatemala, hvor lokale har tjent penger på å samle inn og selge plast til gjenbruk. Metoden er også kjent fra den amerikanske byen Baltimore, der det i flere år har vært plassert ut en maskin i havnen kalt Trash Wheel. Denne er  lignende Ocean Cleanup sin plastfanger. Forskjellen er at Ocean Cleanup ønsker å utvikle og bruke teknologien i stor skala. 

Ocean Cleanup håper at de kan sette opp langt flere plastfangere i årene som kommer. Organisasjonen anslår at 1000 elver i verden står for utslippet av 80 prosent av den plasten som havner i havet. Inntil videre er det satt opp to plastfangere i henholdsvis Malaysia og Indonesia og en tredje holder på å bli installert i Vietnam. Også en fjerde skal etter planen snart settes opp i den Dominikanske Republikk. Ifølge organisasjonen har Thailand og USA også vist interesse.