3. mars 2023

Brasil bremser motorsagsmassakre av regnskogen

Det spirer nytt håp for regnskogen i Brasil. Nå skal skogen beskyttes bedre etter den forrige presidentens fire år lange angrep på naturen.

Foto: CC BY-NC-ND 2.0 Neil Palmer/CIAT / Flickr

Foto: CC BY-NC-ND 2.0 Neil Palmer/CIAT / Flickr

Da brasilianerne i fjor gikk til valgurnene var det ikke kun et valg for eller imot den forrige presidenten, den ekstremt kontroversielle Jair Bolsonaro som av noen ble kalt for “tropenes Trump”. 

Det var også et valg om Brasil ville rydde eller redde regnskogen.

Brasil endte opp med å velge å droppe Bolsonaro og i stedet ble Luiz Inácio Lula da Silva innsatt som president første januar. Et av valgløftene hans var å beskytte landets regnskoger bedre, og den nye politikken ser allerede ut til å begynne å få effekt.

I januar falt avskogingen i Brasil med 61 prosent, ifølge Brasils romfartsorganisasjon, INPE, som holder øye med regnskogens størrelse ved hjelp av satellittbilder, det skriver Reuters.

Nyheten vekker begeistring hos Gry Bossen, som er teamleder for politikk og engasjement hos naturvernorganisasjonen Verdens Skove og som følger utviklingen tett. 

Jeg mener i stor grad at det er en god nyhet, for avskogingen har tydeligvis falt markant i januar, sier hun.

Satelittbilder fra Brasil er alltid litt mer usikre i januar, siden det på denne årstiden er flere skyer over landet. Men Gry Bosse mener likevel at vi allerede nå kan si at den nye presidentens politikk har begynt å virke.

Lula går målrettet inn akkurat nå for å stoppe spesielt ulovlig gruvedrift, noe som også betyr avskoging, og så er en del av hans uttalte politiske mål nettopp å stoppe avskogingen. Så jeg tenker bestemt at dette kan tilskrives hans tiltredelse, svarer hun.

Vil ta flere år å rette opp

Hun forklarer at det i løpet av Bolsonaros fire år som president ble felt mer og mer skog, og ekspresidenten var kjent for sin fiendtlige innstilling til regnskogen. Blant annet uttalte Bolsonaro at avskoging og skogbranner aldri vil ta slutt i Brasil, ettersom han ser på det som en del av landets kultur.

Derfor brukte han tiden sin som president til ikke bare å oppløse reglene og myndighetene som skulle slå ned på ulovlig avskoging, men også på å endre loven så forbrytelsene ble gjort lovlige.

Spesielt mot slutten av presidentperioden hans i 2022, økte avskogingen enda mer – det var som om folk bare skulle rekke å felle litt mer skog før Lula ble innsatt. For Lula har lenge annonsert at nå blir det andre boller, sier Gry Bossen.

For eksempel nevner hun at et av Bolsonaros første dekreter var at han gjorde det lovlig å inndra urfolks territorier til gruvedrift. Men under Lula har dette nå blitt gjort ulovlig igjen.

Så umiddelbart virker det som om Lulas signaler i den grad har virket, sier Gry Bossen.

Hun utdyper likevel at det vil ta flere år før de skogbeskyttende institusjonene i Brasil, som ble avmontert under den forrige presidenten, igjen er fullt funksjonsdyktige. Blant annet Brasils miljøverndepartements avdeling ved navn IBAMA.

Det er denne myndigheten som i praksis slår ned på de som feller skogen ulovlig, men Bolsonaro kuttet kraftig i budsjettet deres og innsatte nye folk i ledelsen. Under Lula har IBAMA derimot nå igjen begynt å patruljere på jakt etter ulovlige skoghuggere.