13. august 2020

Sydney har skiftet til grønn strøm

Alle gatelamper og offentlige bygninger i Sydney bruker nå kun fornybar energi. Verdens byer har begynt å sette en ny klimadagsorden.

Operahuset i Sydney har også inngått en avtale om å bruke fornybar energi. Foto: kitkatty007 / Pixabay

Operahuset i Sydney har også inngått en avtale om å bruke fornybar energi. Foto: kitkatty007 / Pixabay

Bystyret i Australias største by, Sydney, har gått over til å bruke 100 prosent grønn strøm. Det betyr at all elektrisitet til sportshaller, svømmehaller, offentlige bygninger, parker, rådhuset og byens 23.000 gatelamper nå kommer fra lokale solpaneler og vindmøller i delstaten New South Wales.

Det ventes å spare 20.000 tonn CO2-utslipp hvert år. Med en verdi på 60 millioner australske dollar er det den største, grønne energiavtalen i Australias historie.

Avtalen er ikke kun bedre for klimaet, men også for byens pengekasse. Den grønne strømmen er nemlig billigere i drift og forventes å spare byens budsjett for omkring en halv million australske dollar årlig i de kommende ti årene.

Byen har en plan om å kutte 70 prosent av CO2-utslippet innen 2030. Med overgangen til fornybar energi ser det nå ut til at målet kan nås allerede i 2024.

Et land i klimaets brennpunkt

Melinda Dewsnap er sustainablity engagement manager for Sydney. Hun mener forandringen kommer nedefra, i takt med at de lokale delstatsregjeringene går foran:

”Over 25 prosent av australiere lever nå i delstater som har erklært en klimanødsituasjon. Vi er nødt til at forsyne hjemmene våre og virksomhetene med 100 prosent fornybar energi,” sier hun.

Australia er bokstavelig talt i brennpunktet for klimaforandringene. I fjor ble landet herjet av voldsomme skogbranner som brente et areal på størrelse med England og sendte tusener av familier på flukt.

I havet utenfor Australias kyst har det berømte korallrevet Great Barrier Reef også tatt stor skade av stigende vanntemperaturer, som korallene ikke tåler.

Seks av ti australiere mener at klimaforandringer er et seriøst problem som krever handling nå – selv om det kommer til å koste penger. Det viser en meningsmåling utført av det Sydney-baserte Lowy-Institut. Målingen blev foretatt før skogbrannene brøt ut, så effekten av brannene er dermed ikke avspeilet i meningsmålingen.

Ikke bare en dråpe i havet

Dermed er mange australiere uenige med landets regjering, som er blitt kritisert for å sette klimaambisjonene for lavt. Australia har en av verdens høyeste utslipp av CO2 i forhold til innbyggertall, og landet eksporterer tre ganger mer kull enn hele USA.

Sydneys innsats er, i seg selv, bare en dråpe i havet i forhold til verdens samlede utslipp av klimagasser. Men Sydney står ikke alene, for mange andre byer er også i full gang med å bli mer klimavennlige.

Verdens storbyer jobber sammen i nettverket C40, som har satt klima på dagsordenen. Siden 2012 har 27 av byenes CO2-utslipp sunket, selvom det har vært økonomisk vekst. Blant byene er både Sydney og Oslo, men også byer som New York, Los Angeles, Paris, Roma og London.