Det har blitt flere tigre i Nepal. Disse to lever i en dyrepark i Sør-Afrika. Foto: CCBY Martin Heigan

Dobbelt så mange tigre i Nepal

Siden 2009 har antallet tigre i Nepal nesten doblet seg. Det skaper håp for den truede kjempekatten.

Del

For under ti år siden var det kun 121 ville tigre i Nepal. Ved siste opptelling var tallet 235, ifølge WWF Verdens naturfond. Selv om tallet fortsatt er lavt blir økningen mottatt med stor glede i den internasjonale miljøorganisasjonen.

– Det her er en kjempenyhet. Tigre er et ikonisk dyr som det ville være tragisk å miste. Derfor er det fantastisk at det nå er kommet hele 114 flere tigre i Nepal siden 2009. Det viser jo at vi kan skape positive endringer når vi arbeider sammen om bevarelsesprosjekter, sier generalsekretær i Verdensnaturfond, Bo Øksnebjerg.

De gode nyhetene om tigrene kommer ikke ut av løse luften. De 13 landene der det bor tigre gikk sammen i 2010 for å legge en felles plan om hvordan de best kunne beskytte de siste tigerne. Målet var at landene skulle fordoble antall tigre inne 2022. Det målet har Nepal allerede nådd.

I Nepal har en del av løsningen vært at grupper av frivillige har meldt seg til å finne og fjerne tigerfeller i nærheten av landsbyene.

For hundre år siden var det omkring 100 000 tigre i Asia, men på grunn av jakt og ødeleggelse av deres naturlige boområder er det nå kun 3927 tigre igjen i naturen. Det jaktes på tigre på grunn av den vakre pelsen. Det er også stor etterspørsel etter alle deler av dyret som brukes som ingredienser i kinesisk naturmedisin.

Det er allikevel håp.

– Med den lille bestand som er igjen i dag, er hver eneste tiger viktig. Den gode nyheten fra Nepal viser at vår innsats bærer frukter. Vi er positive når det gjelder tigerens fremtid, sier Bo Øksnebjerg.