24. november 2020

Gratis oppskrift på et lykkelig liv

Det mest populære emnet i prestisjeuniversitetet Yales 300 år lange historie er nå tilgjengelig for alle på nett. Hvilket? Kurset der du lærer å bli lykkelig.

Foto: Al Soot / Unsplash

Foto: Al Soot / Unsplash

Yale er et av USAs eldste og mest prestisjetunge universitet og konkurrerer om verdens beste studenter. Men til tross for akademiske tungvektere, er det likevel kurset The Science of Well-Being som stikker av med prisen for det aller mest populære. 

Professor i psykologi, Laurie Santos er kvinnen bak kurset. Hun forteller at da hun begynte å undervise en live-versjon av emnet i januar 2018, ble det fort det mest populære i løpet av Yales 300 år lange historie. 

– Jeg innså raskt at flere mennesker kunne dra nytte av å lære mer om vitenskapen rundt hva som skaper lykke, sier hun til Verdens Beste Nyheter. 

Og i mars 2018 ble en kortversjon av kurset gratis for alle.

– Er det flere som tar kurset nå som folk isolerer seg på grunn av pandemien?

–  Ja! Bare en måned etter at vi la ut kurset gratis på nett, hadde vi rundt 500 000 mennesker som tok emnet. Men noen uker etter at koronapandemien holdt folk hjemme, har mer enn 1,5 millioner mennesker meldt seg på. Jeg tror dette viser at folk leter etter ting de kan gjøre for å fremme sin mentale helse i denne utfordrende tiden. De ser emnet som en god måte å lære bedre, mer vitenskapsbaserte vaner.

Santos har tidligere uttalt at denne generasjonen av studenter er mer stresset, deprimert, ensomme og engstelige enn noen tidligere generasjon. Verdens Beste Nyheter spurte henne hvorfor hun tror dette er tilfellet:

–  Det er nok mange faktorer, men helt sikkert er det at unge prioriterer feil ting. Studenter bruker energien sin på å prøve å få de perfekte karakterene eller den perfekte jobben og alle disse anerkjennelsene, og de gjør det på bekostning av å bygge ekte sosial forbindelse, sove nok eller være til stede. Jeg tror folk har feil verdier og det gjenspeiles i redusert psykisk helse.

Santos råd kort oppsummert er å være mer sosiale, ta oss tid til takknemlighet, sørge for at vi prioriterer helsevaner som trening og søvn og å finne måter å være mer oppmerksomme på.