17. september 2020

Ny vaksine mot rotavirus

Viruset du aldri har hørt om går en farlig fremtid i møte – ny vaksine kan redde hundretusenvis av barn.

Ikke hørt om rotavirus? I land med gode helsevesen er det ikke noe man behøver frykte. Men på verdensbasis er rotaviruset den største grunnen til at barn under fem år får alvorlig diaré, noe som igjen kan være dødelig, spesielt for allerede underernærte barn. For tjue år siden døde årlig så mange som en halv million barn under fem år av viruset.

– Jeg har selv behandlet mange barn mot alvorlig diaré, og det er derfor fantastisk at denne vaksinen nå er godkjent til bruk, sier lege og feltarbeider Øyunn Holen til Leger Uten Grenser

Vaksinen, som ble godkjent av Verdens helseorganisasjon i slutten av 2018, er et fremskritt som ikke så mange har fått med seg – til tross for at den vil bli viktig for veldig mange. 

Det finnes allerede tre vaksiner mot rotavirus. Men den nye vaksinen er effektiv, trygg og faktisk billigere enn de gamle.

Siden september 2014 har rotavirusvaksinen inngått i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge. Men vaksinen som brukes her i Norge må oppbevares i kjøleskap. Det gjør den vanskelig å bruke i områder hvor elektrisitet ikke finnes overalt til enhver tid. Det fantastiske med den nye vaksinen er derfor at den tåler varme. 

– Utviklingen av denne vaksinen viser at det er mulig å forske frem og utvikle medisiner og vaksiner rettet mot fattige lands behov, forklarer Øyunn Holen til Leger Uten Grenser.

Dødeligheten halvert – to ganger!

Allerede før den nye vaksinen kom på markedet var verden på god vei: I 2013 hadde rotavirusdødsfall blant barn under fem år blitt halvert siden 2000. Dødeligheten ble igjen halvert mellom 2013 og 2016. Dette viser tall fra Verdens helseorganisasjon og en stor studie publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet. Studien viser også at en del av nedgangen i dødsfall skyldes økt tilgang på vaksiner mot rotaviruset. Med den nye, billigere vaksinen, som også er lettere å oppbevare, er det håp for at denne trenden vil fortsette.