Færre og færre blir smittet av røde hunder, det skyldes at flere blir vaksinerte. Illustrasjon: Emma Svane

Tilfeller av røde hunder faller voldsomt verden over

Flere og flere mennesker blir vaksinert mot den rødflekkete fienden.

Del

Hva er røde hunder?

Røde hunder er en barnesykdom, fordi den er særlig smittsom og derfor blir mennesker oftest smittet allerede som barn. Har man hatt røde hunder, er man immun mot sykdommen resten av livet, fordi kroppens immunforsvar har lært å gjenkjenne sykdommen, så den kan hindre den i å bryte ut en gang til. Sykdommen har typisk et mildt forløp hos barn. Det begynner ofte med forkjølelsessymptomer og lett feber. Etter et døgn kan lymfeknutene i nakken bli ømme og hovne, og barnet kan senere få et lyserødt utslett.

I Norge får man MMR-vaksine, som er en vaksine som beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder.

Tilfeller av rubellavirus, bedre kjent som røde hunder, styrtdykker på verdensplan. Det viser en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon WHO. I 2012 var det 94.277 smittede i verden. I 2020 var det kun 10.194 tilfeller. 

Selv om røde hunder er en barnesykdom, så er den faktisk mest alvorlig for gravide, fordi det er risiko for misdannelser hos fosteret. Risikoen er størst, hvis den gravide blir smittet tidlig i svangerskapet, hvor sykdommen kan medføre hørselstap, hjertefeil, grå stær og og psykisk utviklingshemmlese hos barnet. Utover det kan det føre til uønsket abort. 

Fallet på nesten 90 prosent siden 2012 skyldes en stigning av vaksinerte. I 2012 hadde 132 land vaksinen mot røde hunder (RCV) i deres vaksinasjonsprogram. Det tallet steg til 173 i 2020, og det betød at hele 70 prosent av verdens spedbarn ble vaksinert mot røde hunder. 

Det er ingen behandling hvis man først er smittet, men RCV forhindrer at barn kan smitte gravide, og at jenter vokser opp uten immunitet og blir smittet senere i livet under et eventuelt svangerssakp.

Et eksempel på hvor galt det kan gå, hvis viruset kommer ut av kontroll, er den største røde hunder-epidemien i USA, som fant sted i 1964 og 1965. Her ble 12,5 millioner amerikanere smittet, og det endte med at 11.000 gravide kvinner mistet deres barn. 

Viruset er eliminert i 93 av WHOs 194 medlemsland. Eliminert betyr at sykdommen er under kontroll, men ikke totalt utryddet.