7. oktober 2018

Bokbuss for barn sprer leseglede i Kabul

Hver dag kjører en blå buss rundt i Kabuls gater. Med over 500 bøker om bord, åpner den dørene for små leseløver i den konfliktherjede byen.

Etter at den irakiske studenten Frestha Karim fullførte mastergraden sin i England, bestemte hun seg for å gi barna i hjemlandet en mulighet hun selv ikke hadde som liten jente: å sette seg godt til rette, la fingrene gli over en gyllen forside, bla om – og lese.

Ideen ble til prosjektet «Charmaghz», en rullende bokbuss for barn. Hver eneste dag stopper bussen tre forskjellige steder i hovedstaden, og åpner dørene for over 300 små leseløver. Navnet betyr «valnøtt» på Dari; bussen gir barna hjerneføde. De frivillige på bussen gir også barna lesehjelp og høytlesning.

– Jeg håper initiativet kan få barna til å glemme krigen og smerten, sier Karim i et intervju til nyhetsbyrået AP.

Myndighetene har godkjent prosjektet, men det er ildsjeler landet rundt som har hjulpet til med finansieringen.

Bygger skolene opp igjen

Etter over tretti år med krig er Afghanistan et av verdens fattigste land. Uroligheter og korrupsjon preger innbyggerne, og nærmere 40 prosent av befolkningen lever under fattigdomsgrensen. Mange har ikke fått utdanning, nær halvparten av barna mangler skolegang.

– Skolesektoren i Afghanistan er i ferd med å bli bygget opp, men fortsatt er afghanske gutter og jenter heldige hvis de får skoleplass. Det er spesielt barna som har flyktet, og de som bor i områder berørt av væpnet konflikt, som blir utelatt, sier William Carter, leder for Flyktninghjelpen i Afghanistan, i en e-post til Verdens Beste Nyheter.

Han legger til at biblioteker er sjelden vare i landet. Flesteparten av skolebarna har ikke tilgang til bøker utenom skolen, og de færreste har noensinne vært i et bibliotek.

Utdanning på rett vei

Utdanningssektoren er likevel på rett vei. Flere og flere barn går på skole og antall lærere øker.

– Det har vært stor fremgang i grunnskolen og videregående skole de siste to tiårene, særlig har flere fått plass i grunnskolen, og spesielt flere jenter, sier Carter.

Men det er fortsatt er lang vei gå før det globale målet om skolegang til alle barn blir møtt.

– Med en forverring av væpnet konflikt og millioner av flyktninger som vil vende tilbake, kreves det stor innsats, sier han.

Carter mener initiativer som Charmaghz kan gjøre en stor forskjell for alle livene som  berøres.

– Leseferdighet og tallforståelse er bare en liten del av det barn trenger å lære i vår moderne verden. Rullende biblioteker kan åpne sinn, og skape kreativitet og nysgjerrighet i en ellers vanskelig hverdag.

De blå bussdørene er en port inn til en ny verden, der krig og utrygghet kan settes til side.

Bokbusser til resten av landet

Karim og medarbeiderne hennes har blitt møtt med stor interesse.

– Vi hadde ikke forventet en så god mottakelse og så mye kjærlighet fra folk – det er helt utrolig, sier hun.

De har allerede planer om flere busser både i Kabul og resten av landet, så flere barn kan føle gleden av åpne en bok – full av historier, spenning og ro. I mellomtiden ruller den blå bussen videre gjennom gatene i Kabul, og sprer leseglede og kunnskap blant byens barn.