9. september 2019

Forskere lokker koraller til sex

For første gang har vi klart å få koraller fra Atlanterhavet til å avle i fangenskap. Dette kan bidra til å redde verdens korallrev.

Foto: 
Chaos07 / Pixabay

Foto: Chaos07 / Pixabay

Riktig stemning er nødvendig for å få koraller i humør til å parre seg. De bittesmå polypper-dyrene som bygger verdens korallrev krever blant annet dempet og koselig lys rett etter solnedgang, fint varmt tropisk sjøvann, og ikke minst en romantisk fullmåne over havet.

Når forholdene er helt perfekte, går de kresne korallene gjerne til makronene. På bare en halv time produserer de enorme mengder nye korall-larver som driver med strømmen og setter seg fast i bunnen når de skal begynne å vokse.

I naturen skjer dette en gang i året, men inntil nylig har korallene i laboratoriet aldri lyktes. For seks år siden kom det første gjennombruddet da en art av stillehavskoraller avlet for første gang i fangenskap, og nå har forskere endelig lykkes med å få en art fra Atlanterhavet til å parre seg. Det kunngjorde Florida Aquarium for Conservation i forrige uke. Akvariet har totalt jobbet i to år og brukt over 4,5 millioner dollar på prosjektet, så det var stor glede ved resultatet.

«Det er et massivt gjennombrudd,» sa biolog Jaime Craggs, som grunnla prosjektet, til avisen Tampa Bay Times.

Forskerne har kontinuerlig målt vanntemperatur og lys i naturen for å gjenskape de rette forholdene i laboratoriet. Som erstatning for fullmåne bruker for eksempel havbiologer en bordtennisball med et lys skinnende gjennom.

Det er langt fra bare morro skyld at forskerne er så opptatt av å avdekke korallens intime hemmeligheter. Verdens viktigste korallrev er under stort press fra forurensing, fiske og klimaendringer. Det er forskernes håp om at koraller vil etterhvert kunne avle i fangenskap og deretter bli sluppet i områder der korallrevet har gått tapt.