19. mars 2019

Kenya sikrer fattige rettferdige matpriser

Med nye oppbevaringslagre kan kenyanske bønder tjene bedre på avlingene sine. Ved matvaremangel selges avlingene til rettferdige priser til de fattige.

Den kenyanske regjeringen har sammen med landets regioner bygget oppbevaringslagre til korn og andre avlinger i mer enn 10 av landets regioner. Prosjektet skal hjelpe kenyanske bønder med å selv tjene flere penger på avlingene sine og å gi fattige familier mulighet til å kjøpe mat til en overkommelig pris. Lagrene kjøper opp avlinger til markedspris, oppbevarer de sikkert og selger det videre til familier som står overfor matvaremangel.

– Målet er å øke matvaresikkerheten for fattige familier og beskytte innbyggerne mot karteller. Disse kartellene kjøper opp overskudd fra høstingen til en billig penge og videreselger det med en tre- eller firedobling i pris, sier Muthomi Njuki, som er guvernør i Tharaka Nithi-regionen.

Tall fra FN viser at innbyggere i landene sør for Sahara mister mer enn 20 prosent av maisen de har dyrket, fordi den går til spille eller blir spist opp av skadedyr. Ved å lagre avlingene på riktig måte, holder maten seg frisk. Dermed gjør Kenya også noe konkret for å løse problemene med matavfall.

Silas Kirimi er en av innbyggerne som før solgte hele avlingen sin med en gang, uansett pris, fordi han ikke hadde gode muligheter for oppbevaring. Når han senere skulle kjøpe tilbake deler av sin egen avling, kostet de ofte mer enn hva han hadde solgt det for.

– Det var som å kaste bort livet mitt. Uansett hva jeg gjorde så stod jeg igjen som taperen, sier Kirimi.

I år har han solgt overskuddet sitt til et nytt lager som ligger nært hjemmet sitt, til en god pris.

– Jeg er ikke lenger bekymret for at familien min skal sulte. Jeg kan alltid gå til et av lagrene for å kjøpe mat, forteller Kirimi.