26. juli 2023

Millioner får rent vann i Marokko

I løpet av de siste tiårene har flere og flere mennesker i det tørkerammede Marokko fått sikker tilgang til rent vann. Det er gode nyheter for blant annet barns helse.

Marrokanske kvinner pumper vann fra en brønn. Flere og flere mennesker får nå innlagt vann til husene eller landsbyene deres. Foto: Scott Wallace / World Bank / Flickr CC BY-NC-ND 2.0

Marrokanske kvinner pumper vann fra en brønn. Flere og flere mennesker får nå innlagt vann til husene eller landsbyene deres. Foto: Scott Wallace / World Bank / Flickr CC BY-NC-ND 2.0

I Marokko, som de siste årene har blitt rammet av den verste tørken på flere tiår, har flere og flere mennesker fått rent drikkevann.

Et eksempel på det er et prosjekt som Verdensbanken nettopp har avsluttet sammen med Marokkos regjering. 1,1 millioner marokkanere i flere enn 2000 avsidesliggende landsbyer har fått “sikkert og rent drikkevann”- det vil si at det er beskyttet mot forurensing, særlig mot bakterier fra toaletter og latriner, så man ikke blir syk av å drikke vannet, skriver Verdensbanken.

– Fordelene ved å sikre rent drikkevann til Marokkos avsidesliggende områder er tydelige. Det senker sykdomspåvirkningen fra urent vann og sparer innbyggerne fra å bruke tid på å hente vann langt vekk, sier Carolina Dominguez-Torres, som er Senior Water and Sanitation spesialist hos Verdensbanken.

Før ble innbyggerne i landsbyene nødt til å drikke urent vann, som kunne brukes til å vanne jord med, men som ikke nødvendigvis var sikkert å drikke. Eller så kunne de hente rent vann fra brønner langt vekk. Det arbeidet tilfaller ofte jenter og kvinner og det kan ta mange timer å gå opp mot 10 kilometer frem og tilbake for å hente vann som igjen går utover skolegangen.

Bra for helsa

Men nå er det lagt vann til tusen av landsbyer i flere nordlige regioner.

Verdensbankens prosjekt er ikke den eneste innsatsen for å sikre rent drikkevann i landet. Marokko har lenge jobbet med å sikre sine borgere retten deres til vann. I 2000 var det kun litt over halvparten av Marokkos befolkning som hadde sikker tilgang til rent vann. I 2020 var det steget til fire av fem marokkanere.

Mange barn dør av diaresykdommer, som blir spredt av urent drikkevann, dårlige toalettforhold og manglende hygiene. I Marokko døde nesten 12 000 barn under fem år av diaresykdommer i 1990 – det hadde falt til under 1000 i 2019.