16. mars 2020

Siste ebolapasient utskrevet i DR Kongo

Det ser ut til at den ekstremt dødelige ebola-epidemien er nær bekjempet i DR Kongo.

Den 3.mars kunne den siste ebolapasienten i DR Kongo forlate behandlingssenteret hvor hun hadde vært innlagt. Nå begynner en 42-dagers nedtellingsperiode før landet offisielt kan kalle seg ebolafritt ifølge Verdens Helseorganisasjon, WHO. 

Den siste ebolapasienten ble utskrevet fra et behandlingssenter i byen Beni som ligger i den nordøstlige delen av landet. Selv om hun er den siste som har fått påvist ebola, blir 46 andre personer som hun har vært i kontakt med konstant overvåket for å avdekke eventuelle symptomer. 

«Jeg applauderer den utrettelige innsatsen som er blitt gjort i respons på dette utbruddet» sier WHOs regionale leder for Afrika, dr. Matshidiso Moeti. Samtidig advarer hun også: «Dette er ikke slutten på ebola i DR Kongo. Vi må være på vakt de neste ukene og videre fremover». 

Ebolautbruddet i DR Kongo begynte i august 2018 og er det nest dødeligste utbruddet av sykdommen, som også herjet i flere vestafrikanske land mellom 2014-2016. De nyeste tallene fra DR Kongo viser at det var 3.444 bekreftede og sannsynlige tilfeller av ebola, og 2264 dødsfall.