25. januar 2019

For første gang har en drone levert vaksiner

I desember ble den en måned gamle babyen, Joy Nowai, det først barnet i verden som fikk «flygende» vaksine brakt gjennom luften av en drone.

En avsidesliggende landsby på øyen Eromango i Stillehavsstaten Vanuatu fikk i midten av desember en tidlig julegave fra oven. Det var en liten hvit drone som kom summende med en kjølebag med vaksiner. Dronen ble ønsket velkommen med palmeblader under landingen. Straks vaksinen var framme, ble den brukt til å vaksinere 13 barn og fem gravide kvinner mot hepatitt og tuberkulose. Vaksinen skal nemlig holdes kald og brukes med det samme, ellers mister den sin virkning.

Behovet for å holde ulike vaksiner kalde under transport er et stort hinder for å nå ut til alle barn med det lille stikket i armen som kan beskytte dem mot en rekke alvorlige sykdommer. Vanuatu er en tropisk stat, som består av 80 fjellrike øyer, som gjør transport utfordrende. Det betyr at omkring hvert femte barn i landet ikke blir vaksinert, skriver UNICEF, som samarbeider med Vanuatus regjerning om droneprosjektet.

«Det er ekstremt vanskelig å bære kjølebager med vaksiner over fjell og elver» sier sykepleier Miriam Nampil, som mottok og brukte de første droneleverte vaksinene. «Men med dronene har vi nå håp om å nå ut til mange flere barn i de mest ufremkommelige områdene av øyen».

På Vanuatu er planen at droneleveringer på sikt skal bli en fast del av landets immuniseringsprogram.

«Denne aller første leveringen av vaksine har enormt potensiale. Ikke kun for Vanuatu, men også for de tusener av barn verden over som går glipp av å bli vaksinert», sier direktør av UNICEF, Henrietta Fore.