19. august 2022

Kullskip har lagt til kai for siste gang på Hawaii

For siste gang er et skip med kull ankommet Hawaii. Fremover vil den amerikanske delstaten satse på ren grønn energi.

Foto: Benjamin Rascoe // Unsplash

Foto: Benjamin Rascoe // Unsplash

27. juli skjedde det noe nytt og likevel helt alminnelig i den amerikanske delstaten Hawaii. Et frakteskip med 15.000 tonn kull i lasten la til kai på øya Oahu, hvor Hawaiis hovedstad Honolulu ligger. 

Som så mange ganger før skulle kullet brennes i kullkraftverket, som i 30 år har vært øyens største strømkilde. Men denne gangen var aller siste gangen skipet la til kai. Hawaii har nemlig vedtatt at de vil slutte å bruke kullkraft, og øyens kullkraftverk stenger derfor 1. september. Det skriver Hawaii Public Radio. 

Staten følger dermed i fotsporene til andre amerikanske stater, som Oregon og Illinois som også har vedtatt å slutte med kullkraft. Men Hawaii er den første amerikanske staten som har tatt ett skritt videre, og har satt et mål om at de vil gå over til 100 prosent fornybar energi innen 2045. 

Derfor skal strømmen fra det stengte kullkraftverket erstattes av grønne energikilder, og særlig solenergi, som de tropiske stillehavsøyene har masse av. Nye store solcelleanlegg skal bygges, blant annet et solenergikraftverk med tilhørende strømlager, så øyens befolkning på litt over en million personer også kan få strøm på natta. 

Kjører videre på olje, til grønn strøm er klar 

Alt er imidlertid ikke ren bærekraftig idyll på Hawaii, for noen av de nye fornybare energiprosjektene har blitt forsinket og rekker ikke å bli ferdig før kullkraftverket stenger. Ifølge det amerikanske kraftproduksjonsselskapet AES Corporation, som blant annet har drevet kullkraftverket på Oahu, skyldes forsinkelsene blant annet forsyningsproblemer.  

Det betyr at Hawaii inntil videre kun er i stand til å erstatte halvparten av strømmen fra det gamle kullkraftverket med fornybar energi. Resten forventes å bli dekket ved å bruke mer olje, inntil de fornybare kildene kan ta over.

Derfor er det fremdeles et godt stykke å gå, før Hawaii når målet om å kjøre på ren fornybar energi. Oljen står i dag for å produsere fire femtedeler av all energiproduksjon på Hawaiis syv bebodde øyer, og det er kun 30 prosent av Hawaiis elektrisitet som kommer fra fornybare kilder. 

Men det går fremover med planene. Ifølge amerikanske myndigheter har bruken av solenergi steget kraftig på Hawaii de siste årene. Det skyldes særlig at mange private har satt opp deres egne solceller opp på takene. Alene siden 2015 har den private strømproduksjonen med solceller fordoblet seg. 

Grønn energi fra jordens rødglødende indre 

Hawaii har også gode muligheter for å bruke geotermisk energi, fordi øyene er skapt av vulkaner, som fremdeles er glovarme inni. Ved å bore ned til de varme klippene kan man få vann til å koke og dermed drive en turbin. 

Et studie fra 2005 viste at to av de største øyene i øygruppen, Hawaii og Maui, til sammen vil kunne generere omkring 1535 MW energi på denne måten. Det er over åtte ganger mer energi enn det kullkraftverket, som nå skal stenges, som kun har en effekt på 180 MW.